Gazdaság

Különadó miatt versenyhátrányban vannak a magyar befektetési szolgáltatók

"Ha nem is tudunk kedvezőbbek lenni a határon túli szolgáltatóknál, de ne legyen versenyhátrányunk – mint például amit a befektetési szolgáltatók különadója előidéz" - mondja Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója a megduplázott ágazati különadó kapcsán.

Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint annak ellenére, hogy a hazai tőkepiac a magyar államtól komoly támogatást kapott, vannak olyan jellegű kihívások és lehetőségek, amelyek még jobbá tehetnék azt. Bár véleménye szerint jónak mondható és erős a támogató rendszer, valamint fejlett a hazai infrastruktúra, de bizonyos európai uniós szabályok különbözőféle alkalmazása egész más típusú tőkepiaci helyzeteket tudott teremteni az elmúlt időszakban.

Ha nem is tudunk kedvezőbbek lenni a határon túli szolgáltatóknál, de ne legyen versenyhátrányunk, mint például amit a befektetési szolgáltatók különadója előidéz

– mondja a cégvezető. Az ágazati különadó tavaly év végi megemelése – mely nagyságrendileg duplázódást jelent -, meglepetésként érte a piacot. Az Equilor vezetője bízik abban, hogy mindössze koordinációs hiba csúszott a gépezetbe és ennek köszönhető, hogy idéntől nem a 2009-es, hanem a 2015-ös árbevételhez indexálta a jogalkotó a kulcsot.

A határokon átnyúló és más országból szolgáltató cégekre azonban fizetendő különadó nem vonatkozik, így a hazai vállalkozások a lépéssel még jelentősebb versenyhátrányba kerültek. A központi költségvetés számára a szektor különadója valójában elhanyagolható tétel, miközben egyes magyar szolgáltató cégeknek “csak a különadó” a 100 milliós tételt is elérheti. A folyamatnak sokkal tovább gyűrűző hatásai lehetnek a piacon, és ha ezt a versenyhátrányt a magyar cégek nem tudják ledolgozni, akkor az ügyfelek szépen lassan a külföldi szolgáltatókhoz fognak vándorolni. Szécsényi Bálint szerint ezt a különadót időszerű volna kivezetnie a kormányzatnak, vagy legalább csökkentenie, hogy a befektetési szolgáltatói ágazat is éppen úgy kivehesse a részét a hazai gazdasági építkezésből, mint a többi ágazat és a felszámolódjon a fennálló versenyhátrány – fejtette ki a piacon 1990 óta működő, patinás brókerház vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik