Gazdaság

Százmilliárdokat kért Orbán Kínától

Átfogó stratégiai partnerség szintjére emelte a magyar-kínai kétoldalú együttműködést a kínai kormány, a Pekingben tárgyaló miniszterelnök 467 milliárdos hitelajánlatot is kapott.

Minderről a közmédiának számolt be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével folytatott pekingi hivatalos tárgyalások után. Arról nem beszélt, hogy a Magyar Nemzet információi szerint a magyar kormányfő állítólag Vlagyimir Putyinnal is találkozik az Egy övezet, egy út koncepcióval kapcsolatos kereskedelmi fórumon.

Azt viszont elmondta, hogy Orbán a kínai elnökkel és miniszterelnökkel is tárgyalt, több megállapodás is született a két ország között. De ami a lényeg, hogy a kínai kormány az átfogó stratégiai partnerség szintjére emelte a magyar-kínai kétoldalú együttműködést, ami Kínában a legmagasabb kategória.

A távol-keleti országban azokat az államokat tartják számon átfogó stratégiai partnerként, amelyekhez fűződő kétoldalú együttműködésnek a legnagyobb jelentőséget tulajdonít a pekingi kormány. Kiemelte, hogy megkapták a Budapest-Belgrád-vasútvonalra a kínai Eximbank finanszírozási ajánlatát, amely 20 éves lejáratú, 2,5 százalékos hitelkamatot előirányzó, dolláralapú hitelajánlat.

A Budapest-Belgrád-vasútvonal beruházásának összértéke 550 milliárd forintra tehető, a hitelajánlat pedig a teljes beruházási érték 85 százalékára vonatkozik – ez 467,5 milliárd forint.

(Kiemelt kép: MTI/KKM)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik