Gazdaság

Lassú víz partot mos stratégiával hódítja meg a világot Kína

Kína öt hosszú távú befektetést hajtott végre az elmúlt tíz évben, amelyeknek most kezdenek beérni a gyümölcsei. A CNN hosszú cikkben járt utána, hogy a kínai állam, illetve polgárai az alábbi iparágakban építettek ki jelentős pozíciókat a hazájukban és a világban dollármilliárdos befektetésekkel:

  • Kereskedelem
  • Oktatás
  • Infrastruktúra
  • Utazás
  • Hadsereg

A kereskedelemfejlesztés szemléltetésére a lap a pakisztáni-kínai kapcsolatot hozza fel példának. Állami segédlettel 2015-ben nyílt meg a Selyem-út mentén egy kiemelt kereskedelmi övezet a két ország határán. A kínai vállalkozók már olyan sokan vannak Iszlámabadban, hogy saját, 30 ezres újságjuk is van. Sok kínai vállalkozó azért települ át Pakisztánba, hogy őket kiszolgálja, például kínai éttermet nyisson.

Az oktatásról csak elég annyit mondani, hogy az USA legjobb egyetemein már többségben vannak a többi nemzet között a kínai diákok. A lap megszólaltat egy amerikai professzort, aki szerint a vidéki egyetemén 2008 óta megötszöröződött, 5200 főre nőtt a kínai diákok száma. Jelenleg összesen 329 ezer kínai diák tanul az USA-ban. Aki nem amerikai ösztöndíjas, azoknak tanulmányait általában a kínai állam vagy a családjuk finanszírozza. A diákok mind hazatérnek Kínába, és tudásukkal hozzájárulnak az ország további fejlesztéséhez.

Felvásárolják Afrikát

Az infrastrukturális befektetésekre a lap Afrikát hozza fel, ahol kínai cégek, kínai állami hitelből, több ezer kilométer vasutat húztak fel országhatárokon átívelve. Megemlítik, hogy Kína magas kamatra ad hitelt, és a felépült vasút hasznának egy része is őket illeti. A kínai cégek arról is híresek Afrikában, hogy nagyon olcsón foglalkoztatják a helyi munkaerőt, rosszul bánnak a munkásaikkal, és enyhén szólva nem átláthatóan működnek. Szinte minden iparágba fektetnek, például gyémántbányába, olajmezőkbe, építőiparba.

Mivel a kínai középosztály egyre gazdagabb, a kínaiak egyre többet utaznak. Ők töltik el a legtöbb napot és a legtöbb pénzt turistáskodással. Csak Nagy-Britanniában 45 százalékkal nőt a számuk egy év alatt (2015-re). A világon tavaly összesen 105 millió kínai turista volt az ENSZ adatai szerint, amivel világelsők. Mennyiségüknél fogva még az amerikaiaknál is több pénzt költöttek világszerte.

Kína az egyik leggyorsabban fegyverkező nemzet. Anyahajókat, vadászbombázókat, rakétákat fejlesztenek. A lap szerint a kínai állam a puha (gazdasági) és a kemény (katonai) hatalmat is akarja magának a világban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik