Gazdaság

Zsíros állami pozíciókba ültetik a politikusok rokonait

Polt Péter és felesége (Array)
Polt Péter és felesége (Array)

A HVG eheti lapszámában megjelent cikkben szedte össze azokat a politikusokkal rokoni kapcsolatban álló közalkalmazottakat, akiket az adófizetők foglalkoztatnak. Emlékeztetnek.: a képviselők a jelenlegi parlamenti ciklus kezdete óta nem alkalmazhatják hozzátartózóikat például titkárként vagy asszisztensként. Van azonban más módja a gyerekek, házastársak foglalkoztatásának, nem ritka például, hogy megkérnek erre valaki mást egy állami cégnél, hivatalnál. A lap szerint nagyon kérni sem kell: a fogadó oldalon jól tudják, mit kell tenni, ha egy politikus rokona jelenik meg a színen.

Politikusokhoz köthető személyek után nem is kell olyan nagyon sokat kutatni:

  • Bekk Mária, Kövér László házelnök felesége a Szigetszentmiklósi Járási Hivatal vezetője,
  • Szájer József fideszes, európai parlamenti képviselő felesége, Handó Tünde az Országos Bírói Hivatal elnöke,
  • Polt Péter legfőbb ügyész felesége, Polt-Palásthy Mariann az Emmi jogi ügyekért felelős helyettes államtitkári pozícióját cserélte le az MNB személyi ügyekért felelős ügyvezető igazgatói állásáért
  • Matolcsy György MNB-elnök barátnője, Vajda Zita pedig az MNB-ben szakmai titkár volt, innen távozva az MNB egyik alapítványánál talált munkát
  •  MNB Monetáris Tanácsába került be Parragh Bianka, annak a Parragh László kamarai elnöknek a felesége, aki – miután Orbán Viktor tanácsadója is volt – nemrégiben felkérést kapott a Nemzeti Versenyképességi Tanácsban való részvételre.

Az előző parlamenti ciklusban nem volt tilos a rokonok foglalkoztatása, leginkább a KDNP-s politikusok szavaztak bizalmat közpénzből hozzátartozóiknak. Harrach Péter, Básthy Tamás és Szászfalvi László a fiát, Bagdy Gábor és Salamon László a lányát, Lukács Tamás és Stágel Bence a feleségét alkalmazta. Rubovszky György egy kicsit más utat választott: Latorcai János feleségét vette fel titkárnak, Latorcai pedig Rubovszky lányát. Rubovszky Csilla jelenleg miniszteri biztosként dolgozik, de megtartotta belvárosi képviselőségét.

A tiltás után a rokonokat már állami cégekhez, önkormányzatokhoz vették fel. Harrach Péter KDNP-s politikus három fia közül egy a zuglói, egy az angyalföldi önkormányzatnál dolgozik.

Latorczai János (KDNP) nagyobbik fia jelenleg a Miniszterelnökségen államtitkár, a kisebbik osztályvezető és az MVM Zrt.-nél felügyelő bizottsági tag. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi államtitkára, Aradszki András a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő felügyelő bizottságában talált állást lányának. A fideszes Varga József és Tessely Zoltán képviselők a feleségeiket helyezték el a Miniszterelnökségen és környékén. Kósa Lajos Debrecen volt polgármester mostanra a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője, felesége a debreceni önkormányzat egyik cégének igazgatója. Schmitt Pál unokaöccse pedig egy osztályvezetői posztig vitte a Miniszterelnökségen. Korábban az Átlátszó írta meg, hogy a fideszes Balsai István alkotmánybíró fia ügyvédi tanácsadóként jutott a KEH közelébe, ez 2010 óta már 47 millió forintot hozott neki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik