Gazdaság
Vagyonor-biztonsagi-or(1)(960x640).jpg (Vagyonőr, biztonsági őr)

Súlyosbították az adócsaló cégvezetők büntetését

24.hu
24.hu

2017. 01. 26. 12:25

Korábban a témában:

Négy vádlott közül három büntetését is súlyosította a Szegedi Ítélőtábla abban az ügyben, amelyben őrző-védő cégek vezetőit vádolták meg adócsalással.

Így az I. rendű vádlott R. F. jogerős büntetése 4 év 6 hónap, K. Á. II. rendű vádlotté 6 év, M. F. III. rendű vádlotté 5 év 2 hónap börtönbüntetés lett. A IV. rendű vádlott N. G. jogerős büntetése – egyezően az I. fokú ítéletben kimondottal – 2 év 3 hónap börtön maradt.

Az első fokú bíróság túl enyhe büntetést szabott ki

Az ítélőtábla a II. rendű vádlottat 600 ezer forint pénzmellékbüntetésre is ítélte, míg a Dignitas Security Kft.-vel szemben 13,2 millió, Red-Shadows Vagyonvédelmi Kft.-vel szemben 74,4 millió forint összegre vagyonelkobzást rendelt el a táblabíróság.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a Szegedi Ítélőtábla megítélése szerint az I. fokon eljáró Szolnoki Törvényszék – tekintettel az elkövetett cselekmény súlyára – aránytalanul enyhe büntetéseket szabott ki, ezért mindenképp indokolt volt azok súlyosítása.

Elcsalták az áfát

Négy olyan vádlott ügyét tárgyalta a Szegedi Ítélőtábla, akik éveken át őrző-védő cégeket irányítottak, és akiket adócsalás és más bűncselekmények miatt I. fokon különböző tartamú szabadságvesztésre ítélt 2016 márciusában a Szolnoki Törvényszék.

Az I. és a II. rendű vádlottak a tulajdonukban lévő és irányításuk alatt álló társaságok neve alatt különböző megrendelők (bankok, postahivatalok, egyéb hivatalok, üzemek) részére vagy őrző-védő cégek alvállalkozójaként gazdasági tevékenységet folytattak, azonban a megszerzett árbevétel ÁFA-ját nem kívánták bevallani és befizetni.

Ennek érdekében olyan vállalkozásokat szerveztek be, amelyek részére névlegesen a megrendeléseket alvállalkozásba adták. Ilyenek voltak az I. rendű vádlott cégei is. Ténylegesen azonban a gazdasági tevékenységet az II., a III. és a IV. rendű vádlott által irányított társaságok végezték. Valójában a munkavállalókat is ők foglalkoztatták.

Ezen tevékenységükkel a vádlottak 2006-ban, 2007-ben és 2008-ben összességében több százmilliós kár okoztak az állami költségvetésnek.

Így került II. fokra

Az I. fokon eljáró Szolnoki Törvényszék a R. F. és társai ellen indított büntető ügyben folytatólagosan elkövetett adócsalás és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás az I. rendű vádlott R. F.-t 2 év 10 hónap, a II. rendű vádlott K. Á.-t 5 év börtönre, a III. rendű vádlott M. F.-t 4 év 4 hónap, a IV. rendű vádlott N. G.- 2 év 3 hónap börtönre ítélte.

A döntés ellen az ügyész az I., a II. és a III. rendű vádlott esetében a kiszabott börtönbüntetés súlyosítása érdekében nyújtott be fellebbezést, míg a vádlottak és védőik elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében fellebbeztek, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.