Gazdaság

Tökéletlen gyümölcsökkel küzd a Tesco az élelmiszer-pazarlás ellen

24.hu
24.hu

2017. 01. 24. 14:42

Korábban a témában:

A Tesco közleményt adott ki, amiben arról tájékoztatnak, hogy tesztjelleggel 50 közép-európai, köztük 12 magyarországi áruházukban is bevezeti „Perfectly Imperfect” elnevezésű termékkínálatot.

Ez azt jelenti, hogy az áruházlánc mostantól a hagyományos esztétikai termékspecifikációknak nem megfelelő, például nem szabványos formájú, súlyú vagy méretű, de egyébként tökéletes minőségű és élelmiszer-biztonsági szempontból is kifogástalan zöldségeket és gyümölcsöket is átvesz egyes szállítóitól, vevőinek pedig az általános kínálatnál olcsóbban kínálja. A lánc vállalt célja a kezdeményezéssel az, hogy termelői oldalon is segítsen csökkenteni az élelmiszer-pazarlás mértékét.

Rengeteg élelmiszer megy pocsékba

Az ENSZ adatai szerint a világon megtermelt élelmiszer harmada kerül a szemétbe, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület adatai szerint Magyarországon pedig 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik évente. A hulladék mennyiségéért egyaránt felelősek a háztartások és kereskedők, és nagy a veszteség a termelői oldalon is. Az Európai UnióFusions 2016 jelentése szerint a tagállamokban már az előállítás során 9,1 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe minden évben.

Azzal, hogy a hagyományos esztétikai termékspecifikációknak nem megfelelő, de élvezeti értékét és élelmiszer-biztonsági szempontból tekintve tökéletes zöldségeket és gyümölcsöket is átvesszük szállítóinktól, hozzájárulunk a termelői oldalon keletkező élelmiszer-hulladék és a termelőknél jelentkező veszteség csökkentéséhez és jó példával járunk elöl más vállalatok számára is – nyilatkozta a lánc kormányzati és közösségi kapcsolatokért felelős menedzsere, Magyar Henrietta a lépéssel kapcsolatban.

Nagy-Britanniában már nagyon népszerű

A Perfectly Imperfect termékkínálat a brit Tesco üzletekben nagyon népszerű, éppen ezért döntött úgy az áruházlánc, hogy teszt jelleggel a közép-európai vásárlók számára is elérhetővé teszi a megszokottól eltérő méretű, formájú vagy súlyú, de minőségüket tekintve kifogástalan zöldségeket és gyümölcsöt az általános kínálatánál kedvezőbb áron.

A budaörsi, győri, siófoki, pécsi, orosházi, szigetvári, gyulai, nagykőrösi, hajdúszoboszlói, monori, debreceni és a szolnoki hipermarketben a tesztidőszak ideje alatt burgonya, valamint magyar termelőtől származó répa és alma szerepel majd a „tökéletesen tökéletlen” kínálatban. A kínálat és az elérhetőség bővítéséről az áruházlánc a vásárlók visszajelzései alapján dönt majd.

Komoly gondot jelent a kis méretű, súlyú, szabálytalan alakú vagy minimális héjhibával rendelkező gyümölcsök értékesítése, hiszen ezek belső, vállalati szabályozási okokból alapvetően nem kerülhetnek a polcokra, és nem marad más megoldás, minthogy gyakran meg kell semmisítenünk ezeket. Holott ezen gyümölcsök beltartalmi és élvezeti értéke, ízvilága teljesen megegyezik az adott fajtára jellemzővel, attól semmivel nem marad el. Éppen ezért üdvözöljük a „Perfectly Imperfect” kezdeményezését, hiszen így jóval kevesebb zöldség és gyümölcs végzi majd hulladékként, a veszteségünk is csökken és egy olcsóbb kínálatot tudunk nyújtani a vásárlók számára – kommentált a Szatmárkert-Hodász Szövetkezet igazgazgatósági elnöke, dr. Kovács Oszkár. A Szatmárkert által szállított Perfectly Imperfect almák a következő hetekben érkeznek meg az áruházakba.

Élelmiszermentés

A Tesco társadalmi felelősségvállalásában prioritást élvez az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem, és a „Tökéletesen tökéletlen” kínálat bevezetésével Magyarországon is újabb elemmel bővül az áruházlánc aktivitása. A Tesco itthon 2013. óta működteti élelmiszer-mentő programját, aminek keretében a részt vevő 92 áruházban napi rendszerességgel összegyűjtik és jótékony célra ajánlják fel az élelmiszer-felesleget.

A már nem eladható, de fogyasztásra még kiválóan alkalmas pékárut, zöldség- és gyümölcsfelesleg a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével jut el nehéz helyzetben lévő emberek asztalára. Az áruházlánc 2016. decemberéig több mint 3600 tonna, azaz 9,1 millió adag ételnek megfelelő mennyiségű és mintegy 1,6 milliárd forint értékű élelmiszert mentett meg így a kidobástól.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.