Gazdaság

Cigi, kávé, pia, csoki és lópióca – a NAV legnagyobb fogásai 2016-ban

Pénzügyőr (Array)
Pénzügyőr (Array)

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak szinte minden hónapra jutott egy hatalmas nagy fogása idén (még ha nem is szó szerint): 12 leleplezést emeltek ki kérésünkre az idei évből.

Úgy tűnik, az illegális cigarettában változatlanul sok ügyeskedő lát fantáziát, meg az áfacsalástól, számlagyártástól sem ment még el a kedv, valamint az autós csempészés is műsoron maradt. No de a revizorok is résen voltak, és hatalmas energiákat fektetnek abba, hogy elcsípjék a mutyizókat.

Nézzük először milyen milliárdos áfa- és számlacsalókat csíptek meg.

Csokiban és étolajban utaztak az áfacsalók

Márciusban két nagy kiterjedésű nyomozást fejeztek be vádemelési javaslattal a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói: összesen negyvenhét gyanúsított ellen javasoltak vádemelést pénzmosás, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt. A nyomozásokban több mint kilenc milliárd forint értékben zároltak bankszámlákat és vagyontárgyakat; többek között egy család 4,9 milliárd forintnyi vagyona is az okozott kár megtérülését szolgálja.

A korábban indult ügyben arra derült fény, hogy két Bács-Kiskun megyei raktáráruház megrendelése alapján egy negyven éves Pest megyei férfi többek között ismert márkájú táblás csokoládét és más népszerű édességet, mogyorókrémet szerzett be nagy tételben Lengyelországból, Ausztriából és Németországból, kamucégeken keresztül számláztak, és eltitkolva az uniós eredetet szállítottak. Magyarul áfacsalást követtek el – hatmilliárd forint értékű árunál, 1,3 milliárd forint értékben.

A másik ügy hasonló történet, csak étolajjal: Romániából, Bulgáriából, Szlovákiából és Horvátországból érkezett a termék, fiktív magyar cégeken keresztül számlázták. Ez a bűnbanda négy milliárd forintnyi áfát helyezett levonásba jogosulatlanul. Az üzlet olyan jól ment, hogy a tulajdonos jó áron értékesíteni is tudta az étolajgyárat, és már különböző magyar és osztrák családi számlákon volt a pénz, amikor megcsípték őket. Szerencsére továbbutalni már nem tudtak. A nyomozás során derült ki, hogy volt egy fiktív számlás gabonás biznisze is az áfacsalónak.

Számlagyáron csúszott el a motorolaj-hamisító

Júliusban a NAV pénzügyi nyomozóit egy számlagyár vezette az utóbbi évek legnagyobb motorolaj-hamisítóinak nyomára. Egy debreceni férfi irányításával működött a számlagyár, amely strómanokkal felépített céghálózat révén állandó ügyfeleinek 6-7 százalékos haszonért szinte bármiről adott számlát.A nyomozók a számlagyáron keresztül jutottak el ahhoz a stabilnak számító ügyfélhez, aki jó ideje igénybe vette az illegális szolgáltatást. Kiderült, ez a cég neves motorolaj gyártók termékeiként értékesít silányabb minőségű kenőolajat. Német és osztrák gyártóktól itthon kevésbé ismert márkájú kenőanyagot (motorolaj, hidraulika-olaj, hajtóműolaj) szereztek be. A beszerzett áru egy részét változatlan megnevezéssel továbbértékesítették, de nagyobb üzletet láttak abban, ha vezető világmárkák neve alatt adják el.

Egy Pest megyei titkos raktárban a vevői igényeknek megfelelő matricákkal ellátták, és csomagolták az olajat, majd így adták tovább közlekedési és vasúttársaságoknak, autószervizeknek, autósboltoknak, valamint webáruházaknak. A külföldi beszerzést adómentesen oldották meg a debreceni számlagyár segítségével, ezáltal is további versenyelőnyhöz jutva a piac tisztességes szereplőivel szemben.

A feltárt titkos raktár 220 ezer liter, mintegy 250 millió forint értékű kenőolajat rejtett. A prémium márkanévre felcímkézett üres hordók feltöltésre készen vártak. A bűnszervezet tagjai csaknem másfél milliárd forint áfát csaltak el.

800 milliót síboltak el a webáruházas áfacsalók

A gyanú szerint a bűnszervezet tagjai fantom szlovák cégeket alapítottak, majd a nevükben magyar kereskedőktől, nettó áron beszerzett műszaki cikkeket bruttó áron értékesítették tovább egy irányításuk alatt álló magyar cégláncolaton átfuttatva. Az így beszerzett műszaki cikkek végül a bűnszervezet érdekeltségébe tartozó webáruházakhoz kerültek, ahol a vevők – az elcsalt áfának köszönhetően – piaci ár alatt juthattak hozzá az általuk kiválasztott termékhez.

A strómancégek áfafizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget, jellemzően pár havonta cserélődtek, próbáltak eltűnni a hatóság szeme elől. Márciusban buktak le az elkövetők, akik 800 millió forintot meghaladó kiesést okoztak a költségvetésnek, de a kárt bankszámla és ingatlan zárolásokkal, valamint nagy értékű járművek (Mercedes, Porsche), készpénz, ékszerek és árukészlet lefoglalásával sikerült szinte teljes egészében megtéríteni.

Ebben a három esetben akár húsz év börtönbüntetést is kaphatnak az elkövetők, mivel bűnszervezetben „dolgoztak”.

Most pedig következzenek az autós csempészek – meglepő mi mindent próbálnak elrejteni.

Piát töltöttek a tankba

Januárban a NAV Baranya Megyei Adó- és Vámigazgatóságának járőrei az 56-os számú főúton, Udvar belterületén közúti ellenőrzés során egy szerb személygépkocsit állítottak meg. A gépkocsi átvizsgálásakor a gáztartály mérőórájának házában folyadék volt látható, valamint alkohol szivárgott a tartályból.

A kiszerelést követően derült ki, hogy a tartályt átalakították, és a gyári mérőszerkezetet eltávolították: két csőcsonk szolgált a szesz betöltésére és eltávolítására. Az üzemanyagtank vizsgálatakor a pénzügyőrök egy utólagosan kialakított belső tartályt is találtak. Összesen 278 liter alkohol volt a kocsiban, melynek származását a sofőr nem tudta igazolni. A megyei igazgatóság 1 millió 700 ezer forint jövedéki bírságot állapított meg, illetve költségvetési csalás miatt feljelentést tett.

Harley-t nem tévesztette meg a kávé

A pénzügyőrök a rendőrök előzetes jelzése alapján egy német férfi személygépjárművét ellenőrizték decemberben Röszkén. Ott volt Harley is, a NAV újonnan kiképzett, kábítószer és cigaretta felderítésére is alkalmas keresőkutyája. Harley a sárvédőnél jelzést adott, ezért a tüzetes vizsgálatot ott kezdték.

A kutya szimata nem csalt, ugyanis az első két sárvédő ívében, valamint a hátsó ülés alatt és annak támlájában összesen 37 darab, őrölt kávéval beszórt csomagot találtak. A csomagokban megközelítőleg 20 kg növényi törmelék volt, az előzetes tesztelés alapján marihuána, melynek feketepiaci értéke 40 millió forint.
Hétezer nadály lapult a benzintankban

Áprilisban a pénzügyőrök egy szerb rendszámú személygépjárművet ellenőriztek a röszkei határkirendeltségen. A gépkocsi csomagtartójában található gyári üzemanyagtartályból – nedves textilbe csomagolva – összesen 7000 példány élő lópióca (=nadály) került elő. A szerb férfi elmulasztotta a különös szállítmány bejelentését, valamint az állatok eredetét sem tudta igazolni. A pénzügyőrök, a lópiócákat lefoglalták és a Szegedi Vadasparkban helyezték biztonságba, a szerb férfi ellen költségvetési csalás miatt a NAV pénzügyi nyomozói eljárást indítottak.

Több ezer régészeti korú pénzérme Röszkén

Decemberben a pénzügyőrök egy Bulgáriából Nagy-Britanniába tartó autóbuszt és annak utasait ellenőrizték Röszkén. A buszon utazó egyik bolgár férfi csomagjainak vizsgálatakor előkerült egy kézitáska, amiben összesen 2656 db különböző érmét találtak a NAV munkatársai. A Móra Ferenc Múzeum munkatársának előzetes szakvéleménye szerint az előkerült különféle korú koloniális és bizánci pénzérmék, valamint bronz és ezüst veretek kétségkívül eredeti műtárgyak. Az előzetesen becsült értékük meghaladja az 5 millió forintot. A pénzügyőrök a több ezer darab pénzérmét, veretet lefoglalták, a bolgár utassal szemben a NAV pénzügyi nyomozói költségvetési csalás miatt eljárást indítottak.

Szintén csempészet, csak dohány. Ebből volt a legtöbb nagy fogás.

Csempészcigis, dohánytermesztő és cigarettagyár is bebukott

Februárban például dohánytermesztők és cigarettacsempészek buktak le gyors egymásutánban. A NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozói néhány nap leforgása alatt háromszoros csapást mértek az illegális üzletelőkre.

Fennakadt pl. egy EKÁER nélküli kamion, melynek rakterében volt a csempészcigi (425 ezer doboz, félmilliárd forint értékben).

Egy többszörös visszaeső debreceni férfi zsebéből pedig előkerült egy debreceni belvárosi mélygarázs kulcsa, ahol 18 ezer doboz cigarettát és több mint egy tonna fogyasztási dohányt sikerült lefoglalni. Amikor a férfit lemeszelték, autójából éppen mobiltelefonokat dobált ki. A pánik oka az volt, hogy kocsijában is volt 16 millió forintnyi adójegy nélküli cigaretta.

Úgy tűnik, már a termelői oldal is bekapcsolódott a feketekereskedelembe. Fennakadt ugyanis a rostán még 15 tonna dohánylevél, amit egy lefoglalt telefonon lévő videó alapján találtak meg a pénzügyi nyomozók. Ha mindez a piacra került volna, az milliárdos bevételkiesést jelentett volna a költségvetésnek.

Dubaiból jött a cigi

Szintén februárban lepleztek le egy igen különös ügyet: a csempészek Dubaiból reptették a cigarettát. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren két utas poggyászában, valamint a csomagszállító szalagon gazdátlanul otthagyott 6 darab bőröndben összesen mintegy 7700 doboz adózatlan cigarettát, valamint 51 kilogramm fogyasztási dohányt találtak.

Komplett cigarettagyár bukott meg

Szeptemberben nemzetközi együttműködéssel (Bolgár Rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága és az EUROPOL) sikerült felszámolni egy újabb, külföldiek által működtetett, illegális budapesti cigarettagyárat.

A pénzügyi nyomozók rajtaütésekor három ott dolgozó moldáv állampolgár próbált menekülni a X. kerületi telephelyről, ahol az illegális dohányüzem működött. Az egészet egy izraeli és grúz tagokból álló bűnszervezet működtette. A pénzügyi nyomozók komplett fermentáló és cigarettagyártó gépsort, csomagológépet, nagy mennyiségű vágott dohányt, csomagolóanyagokat, és kész, Golden Mount márkájú, eredetileg az Egyesült Arab Emírségekben gyártott, az angol piacon ismert cigarettát találtak – összesen 3,3 tonna dohányt és csaknem félmillió szál cigarettát foglaltak le. A NAV információi szerint kész cigaretta ebből az üzemből még nem került piacra.

Ha az üzem tovább működik, egy év alatt több, mint 171 millió szál cigaretta kerülhetett volna feketepiacra.

Ebben az ügyben az egyik irányító nemzetközileg ismert bűnöző volt. A magyar akcióval egy időben Ausztriában is felderítettek egy illegális cigarettagyárat, amelynek egyik irányítója szintén ez a személy volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik