Belföld

A NAV csepeli bűnjelraktárában jártunk – videó

Érdekes túra, halomban állnak a lefoglalt áruk. Minden évben milliárdos tételben történnek lefoglalások. Egy friss kutatás szerint a magyarok körülbelül 13-18 százaléka vesz ilyen termékeket, a trend viszont csökkenőben van.

Itt a karácsony, veszik az emberek a sok terméket. Rengeteg közülük hamis. Dr. Sárközi Alexandra pénzügyőr alezredes, bűnügyi szóvivőt kérdeztük a NAV csepeli bűnjelraktárában, és elmondta, hogy minden évben milliárdos tételben foglalnak le hamis árukat. A rózsaszín iPhone-tól kezdve, a sót tartalmazó mosóporon át rengeteg hamis parfüm, elektronikai eszköz, dohányáru, gyógyszerek állnak a polcokon.

Egy friss kutatás adatai (Hamisítás Elleni Nemzeti testület, Tárki) szerint a lakosság 13-18%-a vett a vizsgált időszakban hamis terméket. A legkelendőbb termékek idén is a hamisított ruhák voltak. A megkérdezett hamis terméket vásárlók legtöbbje azért tett így, mert az árucikk “olcsó” (65%). Szintén sokan mondták, hogy a hamis termék minőségével “nincs gond” (54%). Egy harmadik jelentős csoport nyilatkozta, hogy nem törődött a termék származásával, egyszerűen “szüksége volt rá és megvette” (44%).

A lefoglalt hamis áruk sorsa szinte majdnem mindig a megsemmisítés. Noha karitatív célra felajánlhatnák rászorulóknak, de ehhez a márka tulajdonosok hozzájárulása is kellene, ők pedig ezt rendszerint elutasítják. A másik lehetőség, hogy a márkajelzést egyesével el kellene távolítani, amire nincs kapacitás és egyébként az ilyen beavatkozás rendszerint minőségromláshoz is vezetne.

Olvasói sztorik