Gazdaság

Változások a számlázásnál – kemény bírságra számíthat, aki nem tudja, az új szabályokat

Az utóbbi években elterjedt trend szerint évente már legalább kétszer szembesülnek az adózók egy újabb adócsomaggal. Az ilyen salátatörvények egyidejűleg 10-15 törvényt módosítanak, ráadásul úgy, hogy az abban ismertetett részletszabályok hatálybalépése hol év közbeni, hol a következő év január elsejei (rosszabb esetben pedig visszamenőleges). Ez sokszor a legfelkészültebb szakértőket is próbára teszi.

Kiváló példája a bizonytalanságot okozó rendelkezéseknek a számlákkal – számlázórendszerekkel – és az ezekhez kapcsolódó bevallási kötelezettségekkel kapcsolatos szabályozás. Az Adózóna összefoglalta, mire lehet számítani 2017-től ebben a témában.

Számlázás – erre figyeljen!

Példaként említik azt a változást, ami az áfatörvényben bukkant fel: eszerint januártól már 100 ezer forint áfatartalom felett fel kell majd tüntetni a megrendelő adószámának első nyolc számjegyét. (Eddig csak 1 millió forintos áfatartalomnál és felette volt ez kötelező.)

Ezzel párhuzamosan az adózás rendjéről szóló törvényben is módosították a kiegészítő adatszolgáltatási kötelezettség értékhatárát, a fentiek szerint, de csak júliustól. Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Az intézkedésnek, mint írtuk, az lenne a célja, hogy visszaszorítsa az áfacsalást. De kétséges, hogy a masszív áfacsalókat el fogja-e tántorítani a változtatás, amivel együtt jár a számlázóprogramok NAV-os bekötése is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik