Gazdaság

LMP: a KSH statisztikái gyakran követik Orbán Viktor utasításait

Hadházy Ákos (Array)
Hadházy Ákos (Array)

Az LMP szerint, hiába válik a kormánytól függetlenné a KSH, ha vezetőjét továbbra is a miniszterelnök nevezi ki és hívja vissza, büdzséjét pedig a parlament hagyja jóvá – írta az MTI.

Mint azt megírtuk, a KSH függetlenségét egy uniós előírás miatt kell növelni. Erről a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtott be törvényjavaslatot.

Nem független

Hadházy Ákos, az ellenzéki párt társelnöke hétfői sajtótájékoztatóján kételkedett a hivatal jövőbeli függetlenségében. Azt mondta: a KSH által közzétett statisztikák gyakran azt mutatják, hogy követik “a főnök” utasításait.

Megszüntették például a létminimum-számítást, a kedvező munkaügyi adataikból pedig nehezen olvasható ki, hogy azokat mennyire befolyásolta a közfoglalkoztatás, mondta.

A képviselő szerint a szakmai szervezeteket is be kell vonni a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) vezetőjének megválasztásába, az intézmény munkájának értékelését pedig egy független szervezetre kellene bízni, mindezek nélkül a KSH továbbra sem lesz független.

Hadházy Ákos Schiffer Andrást váltotta az LMP társelnök székében, utána nagy interjút adott lapunknak, amit itt olvashat el.

Kommentár

A 24.hu megjegyzi: a kormány (és a KSH), illetve az Európai Unió statisztikai hivatala között vita van abban a tekintetben is, hogy az állami Eximbank statisztikailag a költségvetéshez tartozik-e vagy sem. Az uniós hivatal azt mondja, hogy igen, így a bank tartozásának meg kellene látszódnia az államháztartási hiányon. Az Eximbank adósságai mintegy 2 százalékponttal növelnék meg a magyar államadósságot.

Az Eximbank, mint “a külkereskedelem élénkítésének” állami bankja, amúgy olyan, az „új nemzeti burzsoázia” kulcsprojektjeit is finanszírozta közpénzből, mint például:

az Andy Vajna-féle TV2
a Kopaszi-gát,
a Párisi udvar,
a Hunguest-szállodalánc megvásárlása,

illetve legutóbb a Lánchíd melletti luxusszálloda hitelezése, amelyet Orbán Viktor barátja, Garancsi István érdekeltsége kapott.

Talán nem véletlen, hogy a kormány statisztikailag a költségvetésen kívül szeretné tartani az Eximbankot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik