Gazdaság
A Központi Statisztikai Hivatal palotaszerû fõépülete a budai Rózsadomb lábánál emelkedik (II. kerület, Keleti Károly utca 5-7.), díszesen kiképzett fõhomlokzata a Bimbó út és a Keleti Károly utca találkozásánál kialakított kis térre néz. Nyugati oldalán a Mechwart liget terül el. Az eklektikus stílusú épületet Czigler Gyõzõ tervezte.

Függetlenné válik a kormánytól a KSH

24.hu
24.hu

2016. 11. 04. 15:38

Korábban a témában:

Módosítja a KSH jogállását a készülő statisztikai törvény. A javaslat az uniós jogharmonizációs kötelezettségből fakadóan a statisztikai hivatalt kiemeli a kormányzati fennhatóság alól, és autonóm intézményként határozza meg.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felügyeletét jelenleg a Miniszterelnökséget vezető miniszter látja el, a jövőben viszont csak a törvénynek lesz alárendelve – ezt deklarálja az új statisztikai törvény tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

Fontos kritérium a szakmai függetlenség szempontjából, hogy a törvény rögzíti, a KSH elnöke feladatainak ellátása során nem utasítható. A KSH szakmai függetlenségének másik biztosítéka a költségvetési önállóság, melyhez kapcsolódóan a törvény felsorolja a KSH elnöke, mint a költségvetési fejezetet irányító szerv vezetőjének jogosítványait, a szervezetalakítási jogkört, valamint a munkáltatói jogok gyakorlására vonatkozó előírásokat.

Azon túl, hogy az új törvényautonóm szervre módosítja a KSH jogállását,

  • tartalmazza a KSH elnökének kinevezésével, felmentésével kapcsolatos részletes szabályokat,
  • a KSH Hivatalos Statisztikai Szolgálaton belüli koordinációs hatáskörét és
  • és eljárásrendjét (beleértve a Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexének kidolgozását),
  • a Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjaival kapcsolatos akkreditációs és ahhoz kapcsolódó felülvizsgálati jogkör megállapítását
  • és a hivatalos statisztikai szolgálaton belüli koordinációval kapcsolatos kérdések megvitatásához a Nemzeti Statisztikai Koordinációs testület létrehozását.

(Képünkön a KSH épülete látható Budapesten)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.