Belföld

Hadházy Ákos: el tudnám csípni Orbán Viktort

Hadházy Ákos: el tudnám csípni Orbán Viktort

Schiffer András kivonulásával az LMP-nek szüksége van egy új társelnökre és országgyűlési képviselőre is. Hadházy Ákosnak elég jó esélyei vannak. Azt mondja, nem szokott szart szippantani, de lenne pár kérdése a miniszterelnökhöz. Interjú.

Szólíthatjuk képviselő úrnak?

Nem, még hál’ Istennek nem vagyok az. Nagyon jól érzem magam abban a szerepben, amiben most vagyok, hogy néha Pesten vagyok, kiállok és mondok valamit arról, hogy mennyit lopnak el az uniós pénzekből. Kellemes érzés, hogy az ember hazamehet utána és másnap ott a rendelő.

De hallani, hogy érkezhet a frakcióba.

Sokat beszélek SRB-vel (Sallai Róbert Benedek, az LMP országgyűlési képviselője – a szerk.), ő azt mondja, azt nem szereti a munkájában, hogy az eredmény nem azonnal jelentkezik. Hogy egy hasonlatot hozzak, amikor traktorozom otthon, abban egyrészt az a jó, hogy nem hallatszik benne a telefon, másrészt pedig amikor hátranézek, látom a munkám eredményét. A képviselőség nem ilyen.

Hogy tetszene a szarszippantás?

Olyat nem szoktam csinálni.

De ha már van traktora, utána lehet kötni a szaszis utánfutót, aztán a trágyázás is mehet.

Mi a szőlőnkben nem így szoktuk csinálni, de jó, hogy mondja, lassan itt az ideje.

Szóval tud alapanyagot szerezni.

Az mindig van.

Egy országosan ismert politikus, akit már megnevezett Schiffer András és Szél Bernadett is.

Egyelőre megvan a dolgom párton belül, nem nagyon szoktam magam ajánlgatni.

Megteszik mások.

Ez egy olyan párt, ahol működik a demokrácia, majd a kongresszus eldönti, hogy kinek mi lesz a dolga.

Vagyis?

Hallom a hangokat, amik a nevemet mondják.

kep_28

Antikorrupciós szakszóvivőként annyira nem lát bele a párt mindennapjaiba, meglepte Schiffer kivonulása?

Beszéltünk Andrással arról, amik elhangzottak a távozását bejelentő interjúban.

Előtte vagy utána?

Előtte is. Amikor beszéltem vele, a kivonulást nem említette, de a problémákat és a megoldási javaslatait jelezte.

Mi lesz most az LMP-vel?

Nem hiszem, hogy megoldhatatlan helyzetbe hozta volna ezzel az LMP-t, és ígéretem van arra, hogy egy-két héten belül meglátogat Szekszárdon, és mindent még egyszer, alaposan átbeszélünk.

Az utódlást?

Nem elsősorban. Inkább azt, hogy mit lehet ebben az országban csinálni. Érdekel az elképzelése.

És mit lehet csinálnia egy küszöbön ingadozó pártnak?

Elsősorban több százalékot gyűjteni. Fontos, amit eddig csináltunk, egy ötszázalékos párt is tud olyan dolgot csinálni, aminek nyoma van.

Az LMP borsó a csizmában.

kep_33

Azért Schiffer András eléggé elkeseredve jegyezte meg az interjújában, hogy ”itt vannak csávók, akik derekasan fölnyomnak korrupciós ügyeket, esetleg még tisztességesek is, ráadásul az ügynökaktákat is ki akarják nyitni, de van valami homályos zöld gazdasági izé, amit nem értünk”. Itt önre célzott, meg arra, hogy mást nehezen lehet a párthoz kötni eredményként. Ezzel a tudattal nehéz lehet beszállni adott esetben az országos politikába.

Egyelőre ezek a lehetőségeink vannak. Ez olyan, mint amikor a legutóbbi március 15-i megemlékezésen 1847. március 14-ről beszéltem. Semmi nem történt akkor, de egy évvel és egy nappal később sok minden megváltozott. Valahogy így áll most az LMP is.

Többször is beszélt arról, hogy az a valami, amit szeretne, legyen merőben más, mint amit a Fidesz most csinál. De Schiffer András többször is egyetértett a Fidesszel.

Egy felelős ellenzéki párt ügyeket néz, ha pedig akad olyan, amivel egyet lehet érteni, akkor azt nem fogja azonnal elutasítani. Komolytalan dolog lenne, ha mindenre nemet mondanánk. Az LMP egy gondolkodó párt, megengedhetjük magunknak azt, hogy ha valamivel egyetértünk, akkor azt megmondjuk. De nem fogadom el, hogy az LMP a Fidesz szatellitpártja lenne. Hiszen amit most kormányzás címszó alatt látunk, az alibizés, az nem más, mint az európai pénzek ellopása.

Igen, ennek a mantrázásával szépen felépítette magát.

Mert azt látom, hogy ez a fő probléma. Volt olyan ellenzéki politikus, aki elmondta nekem, hogy Orbán egész egyszerűen a képébe mosolygott és azt mondta, ez egy ilyen játék, most miénk a pénz.

De visszatérve a Fidesszel való esetleges együttműködésre. Elérte már önnél azt a pontot a Nemzeti Együttműködés Rendszere, hogy kijelentse, a mostani kormánnyal nem képzelhető el az, hogy Magyarország normálisan működjön?

Természetesen, ha nem így gondolnám, még mindig ott ülnék, és nem az LMP-ben.

kep_25

És mi a helyzet a Jobbikkal és a velük való együttműködéssel?

A Jobbikot nehezen értem, de kíváncsian nézem.

Mondják, néppártosodnak.

Az ellenzéki pártok azt nem fogják megúszni, hogy leüljenek és beszéljenek egymással. De elvtelen kompromisszumokba nem fogunk belemenni. Az LMP-t a Fidesz szereti a baloldalhoz csapni, az ellenzéki oldal többször Fidesz-bérencez minket, de mi egy racionálisan gondolkodó párt vagyunk, ennyi.

Összefogás?

Ezt a szót nagyon utálom, nem is használnám.

Együttműködés?

Az, hogy leülünk egymással, nem azt jelenti, hogy össze is borulunk. Az LMP egy önálló párt, az is fog maradni, nagyon csodálkoznék, ha ez változna. Két prioritást látunk magunk előtt, amik egymás nélkül nem mennek. Egyrészt ezt a rendszert meg kell dönteni. Meggyőződésem, hogy meg is fog dőlni, az a kérdés, hogy békésen vagy máshogy. Másrészt annál egy jobb rendszert kell létrehoznunk, mint ami most vagy előtte volt. És ebből a kettőből a rendszer döntése a könnyebb.

Fideszes politikusoktól tudni, hogy szeptemberben kezdődik a kampány a 2018-as választásokra. Schiffer cserbenhagyta a pártot azzal, hogy három hónappal előtte kiszállt?

Nem így érezzük. Ő is többször elmondta, marad.

Marad és a háttérből irányít majd?

Nem hiszem. Nem olyan könnyű irányítani az LMP-t, ő segíteni akar, és ezt el is várjuk.

kep_26

Mégis a legismertebb politikus távozott a frontvonalból, ez azért visz szavazatot. Veszélyezteti ez a bejutást?

Nem tudom. Nem hiszem. De egy kis párt nem tud felépíteni ötven országosan ismert embert, én a Jobbikból sem tudnék megnevezni sokkal több ismert arcot, mint tőlünk.

Mert ott Vona szinte korlátlan úr.

Meg azért ők sem olyan nagy párt.

Nagyjából négyszer nagyobb a támogatottságuk. Bejutás?

Dolgoznunk kell még, egyértelmű, növelni az ismertségünket, támogatókat szereznünk. Sokat beszélt Schiffer is a szellemi erőtérről, azon tényleg erősíteni kell. Vannak olyan figurák az LMP körül, akik sokat segítenek a háttérből, de nem mondok neveket.

Akkor mondok én. Róna Péter, Sólyom László.

Ők azok, akik ezt fel is vállalják, de rajtuk kívül is vannak még. Akkor lennék elégedett, ha még többen vállalnák fel, hogy igen, én az LMP-t segítem. Ha sikerülne eljutni odáig, hogy stabilizáljuk a vidéki szervezeti struktúránkat és ezek az emberek nyíltan kiállnak mellettünk, akkor sok potenciál van ebben a pártban.

És ha ezt nem sikerül elérni?

Amikor a Fidesztől ide jöttem, egy százalékon állt a párt. Öt százaléknál is többel jutottunk be, most 5-7 százalékon állunk és a felmérések szerint sok a tartalékunk.

Hozott hat százalékot.

Nem ezt mondtam, csak azt, hogy továbbra is látok lehetőséget a pártban. A siker amúgy relatív : tíz év múlva a mai “sikeres” rezsimre köpni fognak az emberek.

És az LMP-nek van tíz éve ezt kivárni?

Inkább azon dolgozunk, hogy ez ne tíz év legyen.

Hallani az ellenzéki oldal szegleteiből, hogy engedjük el ‘18-at és feküdjünk rá ‘22-re.

Ezzel nem tudok egyetérteni. Nézze, szakterületem az EU-s pénzek nyomon követése. A Marshall-segély Ausztriában mai áron hatezer milliárd forint volt. Ennek köszönhető jórészt, hogy az osztrákok ma ott tartanak, ahol. Mi eddig kilencezer milliárdot kaptunk az uniótól és még tizenkétezer milliárdot fogunk kapni.

Lázár János pedig meghirdette, hogy 2018-ig fel szeretnék használni ezt a tizenkétezret.

Én meg azon vagyok, hogy ezt lassítsam. Mert ez egy kétségbeejtő kijelentés. Ezt csak úgy lehet megcsinálni, ha a semmire szórják ki a pénzt. Csak így semmi nem fog épülni ebben az országban. De ha ‘18-ig nem is tudják ezt a pénzt mind elszórni, ‘22-ig biztosan, az új kormány meg ott fog állni becsületesen, de üres kasszával, minden pénz a Fidesznél lesz, annyi, amennyit Simicska Lajos még fénykorában sem tudott elképzelni. Abból azért ellenzékből is komoly lejáratókampányt lehet csinálni.

kep_22

LMP-s politikusoktól hallottuk többször is, hogy nem a legegyszerűbb Schiffer Andrással együtt dolgozni. Most akkor könnyebb lesz? Netán még a korábban távozó PM-esek is visszajönnek és növekedésnek indul a tábor?

Schiffer András is emberből van, voltak nehezebb és voltak könnyebb pillanatok, de ez így a normális. Arról meg, hogy mit akarnak most a PM-esek, őket kell megkérdezni, de úgy gondolom, most nem ők a politikai paletta legjelentősebb szereplői. Itt ennél sokkal komolyabb problémák vannak, huszonegyezer milliárd forint ellopásáról, ami a történelem egyik legnagyobb szervezett bűnténye.

Újra nekifutnék a közeljövőjének. Nyílt kampányt és versenyt ígértek a társelnöki pozícióra. Schiffer is, Szél is nevesítette önt. Ambicionálja, hogy elvigye a képviselői hely mellé a társelnökséget is?

Úgy nevesítettek, mint egy ismert politikust. Ön is nevesített.

Csak nem én döntök arról, hogy ki legyen az LMP új képviselője vagy társelnöke.

Nem is én. Majd a kongresszus. Amit most csinálok, azzal maximálisan meg vagyok elégedve, kényelmes így. Sokszor látom az LMP-s képviselőkön, hogy komorak, szélmalomharcot vívnak.

Ha megkérnék, hogy üljön be a patkóba, vállalná?

Meg kellene beszélnem a feleségemmel, aki várandós, meg a szüleimmel is.

De képviselőként el tudnám csípni néha Orbán Viktort.

Egy interpelláció, egy azonnali kérdés. Csábító, nem?

Az a része ambicionál, igen. Lenne hozzá pár kérdésem.

 

Olvasói sztorik