Gazdaság

A Trump nevét viselő termékek is Kínában készülnek

Pedig az elnökjelölt azzal kampányol, hogy hazavinné a gyártást. Erre kicsi esély mutatkozik, mert már Kína is inkább Afrikába viszi a termelést.

Elveszik a munkát az amerikaiaktól – ezzel ostorozza Kínát Donald Trump az elnökválasztási kampányban. A republikánus jelölt ígéretet tett arra, hogy visszahozza a termelő munkahelyeket az Egyesült Államokba, és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal vádolta az ázsiai országot. Csakhogy a saját családnevét viselő termékek is Kínában készülnek.

Vagyis készültek, mert az a kínai vállalat, amely a Trump lánya nevével fémjelzett ruházati termékeket gyártja, elviszi a termelést Afrikába, mert ott még olcsóbb a munkaerő. A Huajian Group elnöke szerint kevéssé valószínű, hogy az effajta munkák visszakerülhetnének az Egyesült Államokba, mert már Kínában sem kifizetődő a gyártás.

Trump kilátásba helyezte, hogy 45 százalékos adót vet ki a kínai termékekre, de nem jó helyen tapogatózik, a kínai cég ugyanis már 2012-ben gyárat épített Etiópiában, és újabb, dollármilliárdokban mérhető beruházásra készülnek. A vállalatvezető, Zsang Huarong célja, hogy 2020-ig 30 ezer munkahelyet teremtsen az afrikai országban, és másfél milliárd dollár értékben exportáljon.

Egy Trump ellen kampányoló szervezet rámutatott, hogy az elmúlt évtizedben több mint 1200 szállítmány érkezett az Egyesült Államokba Kínából és Hongkongból olyan áruval, főleg ruházati termékekkel, amelyek a republikánus elnökjelölt családnevét viselik. Trump ezt okos üzleti döntésnek nevezte, miközben más amerikai cégeket éppen ugyanezért ostorozott.

A Huajian Group gyárában az egyik munkás arról beszélt, hogy havonta 130 ezer forintnyi bért keres, ami átlagosnak számít a régióban. Ő elégedett ezzel a pénzzel, de sok munkás már ennél többet szeretne, egyre több a sztrájk is. A kínai gyártulajdonosok két tűz között találták magukat: egyrészt növekszik a munkások bérigénye, másrészt egyre lassabb a gazdasági növekedés. Zsang Huarong azt mondta: egy kínai munkás béréért öt etiópot tudnak alkalmazni, ezért is építenek Afrikában gyárkomplexumot. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik