Gazdaság
Power poles stand next to the cooling towers of the nuclear power plant in Gundremmingen, southern Germany, on June 3, 2011. The German cabinet is to decide on June 6, 2011 on a bill phasing out nuclear power in Europe's biggest economy by 2022, prompted by the disaster in March 2011 at Japan's Fukushima plant.      AFP PHOTO/CHRISTOF STACHE / AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE

Hozzáragasztjuk magunkat az orosz energiához, pedig ennek nem kéne így lennie

24.hu
24.hu

2016. 10. 18. 11:57

Korábban a témában:

Kaderják Péter, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője interjút adott a Portfolionak.

Az interjú fontosabb megállapításai:

  • Európában a jelenlegi alacsony áramárakat nagy részben a túlkapacitás okozza
  • a megújulók térnyerése jó eséllyel folytatódhat
  • a legnagyobb növekedési potenciál a napenergiában lesz
  • további rezsicsökkentésre nincs tér
  • a paksi bővítés tervezett megvalósítása pedig fontos kérdéseket vet fel.

Kaderják szerint az Oroszországtól való energiafüggőségünk korábban nagyon jelentős volt, most is nagyon jelentős, és a kormánynak köszönhetően várhatóan a jövőben is jelentős marad, holott ennek nem feltétlenül kellene így lennie.

2015-ben lejárt a hosszútávú orosz gázszerződés, megépült a szlovák-magyar összekötő vezeték, létezik az osztrák-magyar betáplálási pont, megépült a horvát-magyar és a román-magyar összekötés is, előállt az a helyzet, hogy az orosz beszerzés teljesen kiváltható lett volna más forrásokból.

Paksról azt mondta a szakember, hogy nincs arra nincs szükség, hogy a mai kapacitásnak a kétszerese működjön egy átmeneti időszakban, amíg Paks I. és Paks II. is termel. Vagyis előreláthatóan 8-10 évig több mint 4000 MW nukleáris kapacitás lenne a magyar villamosenergia rendszerben, ezt feleslegesnek, túlzásnak tartja.

Szerinte a bővítést úgy kellene megvalósítani, hogy az új blokkok fokozatos váltsák ki a régieket, ez a piaci halasztás pedig egyúttal lehetőséget adna arra is, hogy meglássuk, az egyéb technológiák fejlődése mennyire gyors.

Idővel az is kiderülhet, hogy a nukleáris kapacitások egyáltalán nem szükségesek a magyar villamosenergia termelés rendszerében. Az mindenesetre látszik, hogy az új paksi blokkok által termelt áram nem lesz olcsó.

Kaderják szerint a világban a legnagyobb növekedési potenciál a napenergiában lesz. A növekedés ugyanakkor nem biztos, hogy problémamentes lesz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.