Gazdaság

Itt a bizonyíték: adósságcsapdába kergeti a paksi bővítés Magyarországot

A költségvetés kapcsán kötelezően publikált hosszabb távú költségvetési mérlegében a kormány elismerte, hogy a paksi bővítés súlyos adósságcsapdába kergeti Magyarországot – írta közleményében az LMP. A beruházás a 2020-ig terjedő időszakban még a kormány saját becslése szerint is több száz milliárd forinttal rontja az államháztartás egyenlegét, megszorításokat és növekvő államadósságot hozva magával. Hiába fagyasztják be ugyanis a beruházás miatt a közszolgáltatások kiadásait, az EU-s pénzek elfogyása után az adóbevételek is drasztikusan esni fognak, szemben a kormány rózsaszín előrejelzéseivel – jegyzik meg.

A paksi bővítés már eddig is 241 milliárd forintba került a magyar adófizetőknek, annak ellenére, hogy eddig egyetlen kapavágás sem történt, mivel a projekt még mindig nem kapta meg az építés elkezdéséhez szükséges engedélyeket. Azaz már most jóval többet fordít erre a célra a Fidesz, mint amennyit béremelésekre költött az elmúlt években – állapítja meg az ellenzéki párt.

Az államháztartás 2020-ig tartó mérlegéből azonban kiderült, hogy mindez csupán a kezdet: a számok alapján egyértelmű, hogy a paksi blokkok elvben 2019 után kezdődő tényleges építése évente 6-800 milliárd forintos terhet jelent majd a büdzsének.

Azaz a kormány a 2018-as választások után végképp lemond az államadósság elleni harcról, és hosszú évtizedekre adósságcsapdába kergeti Magyarországot egy fölösleges, elsősorban orosz érdekeket szolgáló nukleáris beruházás miatt – a zöldpárt értékelése szerint. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik