Gazdaság
AppleMark

Deutsch 50-100 milliárdot ígért az oktatás digitalizálására

24.hu
24.hu

2016. 10. 06. 12:37

Korábban a témában:

A következő években 50-100 milliárd forint áramlik digitális eszközbeszerzésre az oktatásba – mondta Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnökével közösen tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Egy kérdésre válaszolva hangsúlyozta: sok az ilyen eszközökkel jól felszerelt iskola, ugyanakkor sok olyan intézmény is van, ahol hiány van ezekből, de ez a probléma az előttünk álló valamivel több mint három esztendőben meg fog oldódni.

Fontosnak nevezte a digitális alapismeretek terjesztését és az informatikus szakemberek képzését is, utóbbi kapcsán hangsúlyozva: nem csupán az a cél, hogy a mainál többen jelentkezzenek ilyen szakokra, de az is, hogy az informatikai cégek ne csábítsák el tanulmányaik közben a diákokat, hanem azok fejezzék be tanulmányaikat és magasan képzett szakemberekké váljanak.

Sok múlhat rajta

Hangsúlyozta: a digitalizáció olyan átfogó, minden ember életének szinte összes vonatkozását érintő folyamat, amely nem csupán az állam, hanem a gazdaság működését is átalakítja. Az alkalmazkodás sikere dönti majd el, hogy Európa és nemzetgazdaságai a folyamat nyertesei vagy vesztesei lesznek.

Deutsch Tamás arról is beszélt, hogy százezerszám keletkeznek olyan munkahelyek, amelyeket digitálisan jól képzett emberekkel lehet csak betölteni, de szükség van a kis- és középvállalkozások digitális fejlettségéneke erősítésére is. Ez az a terület, amelyen jelentős az elmaradásunk az európai átlagtól – mondta, hozzátéve, hogy egy már működő programmal mostanra már több ezer kkv-t sikerült elérni.

Fotó: MTI, Soós Lajos

“Történelmi jelentőségű eredmény”

A miniszterelnöki biztos kiemelte: történelmi jelentőségű eredmény, hogy az elmúlt öt-hat évben sikerült elérni az elmúlt negyedszázad legalacsonyabb munkanélküliségi, egyben legmagasabb foglalkoztatási mutatóit az országban.

Ma már nem a munkanélküliség, hanem több területen a munkaerőhiány az első számú gazdasági probléma – mondta.

Lesz min gondolkodni

A Munkástanácsok elnöke, Palkovics Imre hangsúlyozta: korunk globalizálódó és digitalizálódó gazdaságában a fő kérdések közé tartozik, hogy hol történik az értékteremtés és hová áramlik az ellenértéke. Akárcsak az, hogy a munkaerőpiacok vagy a szociális ellátórendszerek milyen válaszokat képesek adni az új helyzetre.

Fontosnak nevezte, hogy új társadalmi alkufolyamatoknak kell kialakulniuk, az embertől a gép által átvett munkafolyamatokban is meg kell jelennie az etikának, a határozott értékrendnek, a “jó munka” fogalmának, és újra kell gondolni a nagy szociális ellátórendszerek finanszírozását is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.