Üzleti tippek

Brutális pénzt fektetnek a cégek a digitális ipari forradalomba

Ha az újabb ipari forradalommal kapcsolatos várakozásoknak csak a fele teljesül, az is alapjaiban megváltoztatja a versenykörnyezetet.

A vállalatok várakozásai szerint több mint 900 milliárd dollárt hozhat a digitális ipari forradalom, ami a költségek csökkenésének, a hatékonyság és a nyereség növekedésének köszönhető. A szervezetek több mint fele két éven belül megtérülést vár.

Az informatikai szakemberek iránti igény és az adatbiztonság viszont továbbra is komoly kihívást jelent – hívja fel a figyelmet a PwC tanácsadó cég globális tanulmányában.

A gyártók világszerte minden szektorban készülnek az új ipari forradalom által nyújtott lehetőségek kiaknázására. A felkészülés már javában folyik: globálisan a társaságok nagyjából harmada – saját megítélésük szerint – magas szintet ért el a digitalizációban, és ez az arány a következő öt évben a jelenlegi 33-ról várhatóan 72%-ra emelkedhet.

A megkérdezettek több mint fele (55%) úgy véli, hogy mindössze két éven belül megtérülnek ezek a kiadások – összegezte a PwC a kilenc iparágat felölelő, 26 országból több mint kétezer cég megkérdezésével készült tanulmányában.

A digitalizáció óriási előnyökkel járhat

Az elemzésből kiderül, hogy az átállás az összes megkérdezett országban egyenlő mértékben zajlik. Ha a digitális ipari forradalommal kapcsolatos várakozásoknak csak a fele teljesül, az is alapjaiban megváltoztatja a versenykörnyezetet a következő öt évben.

„Az átalakulási folyamat végén a sikeres ipari vállalkozások olyan valóban digitális technológiát alkalmazó cégekké válnak, amelyek alapvetően továbbra is fizikai terméket hoznak létre, de ezt digitális interfészek és adatalapú, innovatív szolgáltatások egészítik ki. Ezek a társaságok a vevőkkel és beszállítókkal együttműködésben digitális ipari ökoszisztémákat alkotnak. Óriási lehetőségek rejlenek például a szenzortechnikával támogatott karbantartás-tervezés területén vagy a gyártási folyamat nyomon követése és optimalizációja szempontjából is” – összegezte Kerekes Antal, a PwC Magyarország technológiai tanácsadási szolgáltatásokat vezető cégtársa.

Dollármilliárdokat ölnek a fejlesztésekbe

A cégek világszerte a forgalmuk körülbelül 5%-át tervezik befektetni minden évben a digitalizációba. A felmérésben részt vevő iparágakban a forgalom 5%-a összesen 907 milliárd dollár értékű beruházásnak felel meg.

A beruházások főként az olyan digitális technológiákra irányulnak, mint például a szenzorok és hálózati elemek, a szoftverek és alkalmazások vagy gyártási folyamatirányító rendszerek. A cégek az alkalmazottak képzésébe és a szervezeti változások előremozdításába is befektetnek.

Az ipari vezetők a belső vertikális értékláncon belüli és az ellátási lánc mentén a horizontális partnerekkel kapcsolatos alapvető funkciókat is digitalizálják. Ezen kívül termékportfóliójukat digitális funkciókkal bővítik és innovatív, adatalapú szolgáltatásokat vezetnek be.

A digitalizációból adódóan a válaszadók szerint évente átlagosan 3,6%-os költségcsökkenés és 2,9%-os bevételnövekedés várható. Abszolút értékben ez összesen 914 milliárd dollárnak felel meg, amely 421 milliárd dollár költségcsökkentésből és 493 milliárd dollár forgalomnövekedésből tevődik össze.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.