Gazdaság

Lázár még több bevételt juttat a dohányos cégeknek

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter kezdeményezte, hogy az eddig korlátozás nélkül értékesíthető dohánytermékeket, köztük az e-cigarettát is vonják a dohánytörvény alá, így azokat is csak a nemzeti dohányboltokban lehet majd forgalmazni.

A többi módosítás a dohányipari vállalkozásoknak kedvez:

  • a dohány-kereskedelmi ellátó – a forgalom után – visszatérítést adhat a dohánytermék-nagykereskedőknek. A visszatérítés azonban nem haladhatja meg a dohánykiskereskedelmi ellátó adott évi adózott eredményét.
  • a koncessziós társaságok közé bekerülnek a dohány kiskereskedők is. Ezzel együtt rendezni kell a koncessziós díjat is, amelyre a javaslat a kormányt hatalmazza fel, bele értve azt is, hogy a megszabott koncessziós díjat milyen részletekben fizesse a koncesszor.
  • a dohányipari cégek visszaigényelhetik az egészségügyi hozzájárulást. Az indoklás megjegyzi, hogy az érintettek közül nem sokan fizettek, és a behajtást sem erőltették, aki viszont fizetett, annak visszajár a hozzájárulás.

Ahhoz képest, hogy korábban botrány kísérte a trafikkoncessziók elosztását – felmerült, hogy politikai alapon adták ki az engedélyeket –, a mostani törvénymódosítás indoklásában arra is kitérnek, hogy a dohány-kiskereskedelmi rendszer nem szorul érdemi változtatásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik