Gazdaság

Az ügyészség szerint nem volt trafikmutyi a szekszárdi fideszes trafikmutyi

A Központi Nyomozó Főügyészség három év után március 21.-én bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást a szekszárdi trafikmutyival kapcsolatban – írta a 444.hu.

Az ügyet Hadházy Ákos állatorvos, szekszárdi fideszes önkormányzati képviselő indította el 2013-ban.

Hadházy Ákos (Array)
Hadházy Ákos (Array)

A képviselő mobiltelefonjával hangfelvételt készített arról, hogy Szekszárd fideszes polgármestere utcáról utcára ment végig a pályázók listáján, és beszélte meg a város többi vezetőivel, hogy a jelentkezők közül ki eléggé Fidesz-hű ahhoz, hogy koncessziót kapjon.

Úgy tűnik, ez sem volt elég, hogy az ügyészség korrupciós bűncselekmény miatt nyomozzon, helyette személyes adattal való visszaélés vétségének gyanúja miatt (!) indítottak nyomozást, amit most meg is szüntettek három év után.

A probléma az, hogy az ügyészség még ezt a vizsgálatot is úgy alakította, hogy ne születhessen objektív eredmény – hívja fel a figyelmet Hadházy.

Szerinte az ügyészség:

  • azt állapította meg, hogy az önkormányzatokat a pályáztatás során hivatalosan nem is kérték fel véleményezésre, amiből az ügyészség azt a következtetést vonta le, hogy nem történt semmi az önkormányzati ülésen
  • jelentősen késlekedett a nyomozás elrendelésével, amivel alkalmat nyújtott a pályáztatást szervező állami cégnek a nyomok, bizonyítékok eltüntetésére

Az állami cég – hírt kapva a hangfelvételről – ugyanis hirtelen visszaküldte az összes vesztes pályázatot az azokat beadó trafikosoknak. Innentől hiába lobogtatta bárki, hogy ez vagy az a szuper pályamű vesztett, egyik sem volt hitelesnek tekinthető.

  • ebből következően csak a nyertes pályázatokat vizsgálta, holott ha összehasonlították volna a nyertes és vesztes pályázatokat, azonnal láthatták volna, hogy sokszor betűre azonos üzleti terv kapott egyszer maximális, egyszer minimális pontszámot
  • nem is vizsgálta, hogy miként tudott egy 12 fős bizottság egy hónap alatt 15 ezer üzleti tervet szubjektíven elbírálni, illetve miért nem volt a szubjektív pontok között átlagos, csupán nagyon magas vagy nagyon alacsony érték
  • a szekszárdi polgármester Horváth a tanúvallomásában azt állította, hogy az általa felolvasott nem-listát maguktól a pályázóktól érkező adatok alapján állította össze. Csakhogy az érintettek tanúvallomásai ezt cáfolták, ám az ügyészség csak Horváth vallomását fogadta el.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik