Gazdaság

Milliárdos áfacsalási ügyben várható ítélet

Elsőfokú ítélet várható a milliárdos áfa-csalás vádjával indult, egy évtizeddel ezelőtti Eclipse-ügy megismételt eljárásában a Fővárosi Törvényszéken.

A vádirat szerint az Eclipse Zrt. 2005 és 2009 között nagy értékű informatikai közbeszerzési pályázatokat nyert el gépkocsik eredetiségvizsgálatára és biometrikus útlevelek elkészítésére, amelyek alapján 2007 és 2009 között összesen 11 milliárd forintot meghaladó árbevétele volt. A cég vezetői 2006 után fiktív szerződések, teljesítési igazolások, számlák segítségével formálisan alvállalkozókat vontak be, akiknek fizettek, majd ezeket az összegeket rövidesen továbbutalták és készpénzben felvették.

Az ügyészség szerint a bűnszervezetben elkövetett adócsalás következtében több mint egymilliárd forintnyi adót nem fizetett be az Eclipse. A vádbeli cselekményekért akár 16 éves szabadságvesztés is kiszabható.

A tucatnyi vádlott az eljárás során tagadta bűnösségét, védőik felmentést kértek.

A Fővárosi Törvényszék 2013-ban minden vádlottat bizonyítottság hiányában felmentett, a másodfokon eljárt Fővárosi Ítélőtábla azonban új eljárásra utasított, ebben várható hétfőn új elsőfokú döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik