Pénzügy

Eclipse-ügy: újraindult a nyomozás, Pintér lánya is érintett

A kétezres évek egyik legdurvább korrupciós botránya az Eclipse-ügy volt, amiben érthetetlen állami segítséggel, titkosszolgálati szálakkal, robbantásokkal, vesztegetéssel végül több tízmilliárdot húztak le az állampolgárokról.

A 2003-ra visszanyúló Eclipse-ügyben mindenkit felmentettek bizonyítékok hiányában 2013-ban, de most újraindul az eljárás. Az ügyben érintett Pintér Sándor lánya, egykori tirkosszolgálati vezetők, valamint fideszes és szocialista politikusok is – írta az Index.

Az ügy lényege röviden az, hogy az állam 2003-ban egy magáncéget hozott helyzetbe az autók eredetiségvizsgálatával kapcsolatban, majd milliárdokat fizettek ki nekik ezért a „munkáért” az adófizetők pénzéből. Hoztak egy módosító törvényt az 1999-től kötelező eredetiségvizsgálatról, majd közbeszerzésen kiválasztották a törvény hatálybalépése előtt két héttel alakult Eclipse-t.

A rendszer egészen 2010-ig működött, amikor nyomozást indított az ügyészség, és őrizetbe vették a társaság hét vezetőjét. Addigra állami segítséggel több tízmillió forintot síboltak ki az államkasszából, gyakorlatiag munka nélkül, hiszen a gépkocsik adatának elllenőrzése egy viszonylag egyszerű informatikai feladat. Mint azt a versenyhivatal megállapította, a rendszer 1999-től kezdve átláthatatlanul, értelmetlenül és a piaci szereplők érdekei mentén drágán lett kialakítva – egy körözött autó kiszűrése az eredetiségvizsgálattal átlagosan 5 millió forintba került 2008-ig. A szabályozást megalapozó dokumentumok 2002-re eltűntek a Belügyminisztériumból.

Az Eclipse-ügy vádlottjai 2013-ban. Fotó: MTI

Az ügyben Pintér Sándor akkori és mostani belügyminiszter lánya, Pintér Hajnalka is érintett. Az Eclipse-nél a közbeszerzések két projektmenedzsere közül ő volt az egyik. Itt kell megjegyezni, hogy a bírósági eljárásban a tulajdonosok ravaszul mindent Hajnalkára akartak kenni, hiszen tudták, hogy ő érinthetetlen.

A cégnek nem csak a Fideszhez lehettek jó kapcsolatai, felügyelőbizottsági tagjuk volt 2005–2006 közt Béres Péter, Lamperth Mónika akkori belügyminiszter főtanácsadója is. De felügyelőbizottsági tagjuk volt Tuller András, az MSZP egyik bizalmasnak mondható ügyvédje is. Egy időben az Eclipse az irodáját is Pintér Sándor cégétől bérelte.

Az ügyben titkosszolgálati szál is van, amennyiben az Eclipse tulajdonosai között, Moszkvában végzett, aktív hazai titkosszolgálati múlt után, vezetőkből üzletemberré avanzsált figurák is feltűntek. Egyiküket 2000-ben a Katonai Ügyészség több tízmilliós gazdasági bűncselekményekkel vádolta meg 1992–1998 közötti munkásságáért, de 2003-ben váratlanul felmentették bűncselekmény hiánya és a társadalomra való veszélyesség hiánya miatti indoklással.

Az Eclipse-ügyben az ügyészség 2010. február 11-én indított nyomozást pénzmosás és adócsalás miatt, március 10-én pedig az Eclipse hét vezetőjét letartóztatták. Az Index szerint a nyomozás során ismeretlen időpontban a nyomozást vezető ügyészt leváltották, és több érintett nyomozót is félreállított az állam. Eközben némely érintett nyomozók arról számoltak be név nélkül, hogy a nyilvánvalónak induló ügy bizonyítékait ismeretlen hozzáférők módszeresen meghamisítják.

Időközben kiderült, hogy az üggyel összefüggésben felrobbantottak két autót is, mindkettőt ugyanazon típusú jugoszláv kézigránáttal. Illetve a cég egyik alkalmazottja, egy volt élsportoló focista, lenyúlt a cégtől 500 milliót, ám őt azóta se látták, és van orosz szál is a történetben. Nem folytatjuk, akit bővebben érdekel a sztori, itt utána olvashat.

A lényeg, hogy a nemzetbiztonság miatt titkosított tárgyalások után minden gyanúsítottat felmentettek 2013. január 8-án bizonyíték hiányában. Az ügyészség fellebbezett, aminek helyt adott a Kúria, így az ügy visszakerült a Fővárosi Törvényszékre. Tehát elvileg újrakezdődött a nyomozás, itt tartunk most.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik