Közélet

Felmentették az Eclipse-ügy összes vádlottját

Eclipse-ügy vádlottjai (Eclipse-ügy vádlottjai)
Eclipse-ügy vádlottjai (Eclipse-ügy vádlottjai)

Tizenketten ültek a vádlottak padjára a milliárdos adócsalás miatt, végül mindenkit szélnek eresztettek.

Bizonyítottság hiányában felmentette a milliárdos áfacsalás miatt indult Eclipse-ügy mind a 12 vádlottját a Fővárosi Törvényszék kedden kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

A vád szerint a 2003-ban alapított Eclipse Zrt. a gépkocsik eredetiségvizsgálata, a biometrikus útlevelek és más projektek kapcsán 2004 után jelentős informatikai jellegű állami megbízásokat nyert el. A cég vezetői 2006 után fiktív szerződések, teljesítési igazolások, számlák segítségével formálisan alvállalkozókat vontak be, akiknek fizettek, majd ezeket az összegeket rövidesen továbbutalták és készpénzben felvették. Így az Eclipse több mint egymilliárd forintnyi adót nem fizetett be.

A vádlottak között van Deák Endre, az Eclipse volt ügyvezetője,a cég felügyelőbizottságának egykori elnöke és egyik volt tulajdonosa is, és féltucatnyi alvállakozó cég vezetője, alkalmazottja.

A vádlottak kitartóan tagadták bűnösségüket, védőik felmentést kértek, az ügyészség ugyanakkor többeknek letöltendő szabadságvesztést indítványozott. A keddi felmentő ítélet szerint az ügyészségnek nem sikerült bizonyítania a vádakat.

Az ügyészség nem fogadta el a döntést, fellebbezett, így az ítélőtáblán folytatódik az Eclipse-ügy másodfokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik