Gazdaság

190 milliárd forintot buktunk az EU-s autópálya-közbeszerzéseken

utepites(210x140).jpg (Array)
utepites(210x140).jpg (Array)

Az Európai Bizottság 2013-ban versenykorlátozónak minősítette azt a magyar útépítéseknél alkalmazott gyakorlatot, hogy a közbeszerzési kiírás szerint csak az a cég nyerhetett autópálya-építést, amely az aszfaltkeverést az építkezés helyétől maximum 50 kilométerre tudta végezni.

Lázár János a témában eddig rendszerint csak pár milliárdos felfüggesztésről beszélt és az előző kormányokra mutogatott – írta közleményében a Demokratikus Koalíció. (Mi olyan hírt találtunk, amely szerint Lázár János 48 milliárd forintos büntiről beszélt, júniusban.) A DK hivatalos választ kért Brüsszeltől.

190 milliárd forintos a cech

Corina Cretu, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős uniós biztosa arról tájékoztatta a DK-t, hogy a felfüggesztett kifizetések pontos összege 573 millió EUR, azaz mintegy 190 milliárd forint.

A kifogásolt útépítések listáját végignézve ráadásul kiderül, hogy a Bizottság csak 2010 utáni útépítések kapcsán döntött a kifizetések felfüggesztéséről.

A DK szerint ez azt jelenti, hogy Lázár János és az Orbán-kormány tehát hazudott a magyaroknak; egy ízig-vérig fideszes korrupciógyanús ügyről van szó.

A Demokratikus Koalíció szerint szégyen, hogy a fideszes üzletemberek helyzetbe hozása miatt 190 milliárd forint EU-s támogatástól esnek el a magyarok. Ez az összeg a negyede a teljes magyar egészségügy egyéves költségének. A DK szerint az Orbán-rendszer bukása után a most törvény felett álló fideszeseknek el kell majd számolniuk a zsebre tett EU-s pénzekkel és a miattuk felfüggesztett 190 milliárd forinttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik