Gazdaság

Különadó nem lesz, de uniós bírságot kaphatunk

A kormány nem tervezi különadó kivetését az útépítő cégekre, de súlyos vitában van a közbeszerzések ügyében az Európai Unióval.

A 444.hu értesülései nyomán tegnap több internetes portál is beszámolt egy olyan törvényjavaslatról, amely szerint a nettó árbevételből számított 15 százalékos különadót kell megfizetni minden cégnek, amely az elmúlt hét évben 100 millió forint feletti útépítési megbízást nyert az államtól.


A Kormányzati Információs Központ viszont azt közölte az MTI-vel, hogy a kormány nem tervez ilyen különadót. 
Azt viszont elismerték, hogy a kabinet és az Európai Bizottság között „súlyos vita van” a 2007 és 2012 közötti, útépítéssel kapcsolatos közbeszerzések ügyében. A kormány folyamatos egyeztetéseket folytat az Európai Bizottsággal, amely jelenleg azt vizsgálja, hogy az érintett közbeszerzésekben résztvevő cégek betartották-e az uniós szabályokat.

Az előírások be nem tartása bírságot is eredményezhet. A Bizottság döntésétől függ, hogy az uniós vizsgálat milyen következményekkel jár majd az érintett cégek számára – közölte a Kormányzati Információs Központ.


A 444.hu szerint az a probléma, hogy nem lehetett volna útépítési közbeszerzéseken kikötni, hogy csak az pályázhat, akinek a közelben van aszfaltkeverő telepe. A lap úgy tudja, hogy emiatt Magyarország 60 és 90 milliárd forint közötti büntetésre számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik