Gazdaság

Brüsszel befagyasztotta a magyar útépítések finanszírozását

utepites(210x140).jpg (Array)
utepites(210x140).jpg (Array)

Kedden új szakaszába lépett az aszfaltkeverős előírások miatt kirobbant ügy: már nemcsak pénzvisszatartásról van szó, hanem hivatalossá vált a finanszírozás felfüggesztése.

Ha még emlékszünk, a gond az volt, hogy egy már 2007 óta alkalmazott gyakorlat szerint a brüsszeli forrásokból is készülő útépítési beruházások kivitelezésére csak olyan építőipari cégek pályázhattak, amelyeknek az adott útszakasz ötven kilométeres körzetében, vagy az adott megyében aszfaltkeverő gyáregységük volt.

Magyarország ezzel az Európai Bizottság álláspontja szerint megsértette az uniós versenyjogi előírásokat, hiszen kizárta az unió más területein működő, mobil aszfaltkeverő egységgel bíró cégeket.

A magyar kormány kezdettől vitatta a bizottság kifogását, és a vitájában tavaly augusztus vége óta nincs érdemi előrelépés. Akkor derült ki, hogy a bizottság ragaszkodik 90 milliárd forintnyi korrekcióhoz (amit utólag, különadóként tervezett beszedni a kormány, többek között a közgéptől is, de aztán mégis jegelte ezt a tervet). Lázár János is hiába járt aztán alkudozni Brüsszelbe.

Amióta tart a vita, azóta nem jött Brüsszelből pénz. Most az az újdonság, hogy az előzetes felfüggesztésből tényleges lett. Az ügy a bíróságon folytatódhat – tudta meg a 444.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik