Gazdaság

Újabb állami milliárdok Garancsi partnercégének

garancsi-orban(650x433).jpg (Array)
garancsi-orban(650x433).jpg (Array)

Bő 3 milliárd forintos megbízást kapott a francia elektronikai cég, a Sagemcom, hogy kialakítsa a közműszolgáltatások úgynevezett okos mérésének központi rendszerét és telekommunikációját. A megbízó az áramszolgáltatás állami rendszerirányítójának, a Mavirnak a leányvállalata, a KOM Központi Okos Mérés Zrt.

A KOM februárban már elkezdte keresni azokat a partnereket, akik a mérőszerkezeteket egy mintaprojekt keretében beszerelik a lakásokban. Egyes szolgáltatóknál, például az ELMŰ-nél az elmúlt években már kísérleteztek ilyennel. Az okos mérés az információs és kommunikációs technológiák segítségével gyűjt adatokat az egyes fogyasztók energiafelhasználási szokásairól és azok időbeli eloszlásáról, majd ezeket felhasználva hatékonyabbá teszi a szolgáltatást.

A Sagemcom gyakori nyertese az állami beszerzéseknek. A kereskedelemben már bevezetett online pénztárgépekben például a Sagemcom adóügyi ellenőrző egysége van, amihez a Mobil Adat Kft. chipje kapcsolódik. A Mobil Adat Kft.-ben Orbán Viktor kormányfő kedvenc focicsapatának a tulajdonosa is érdekelt, Garancsi István éppen akkor vásárolt be a cégbe, amikor a pénztárgépek telepítése zajlott. A Mobil Adat Kft. nyerte el a napokban az állami kukaholding számlázó rendszerének a kialakítását is, igaz, ott az Antenna Hungáriával partnerségben. A közelmúltban a fejlesztési miniszter, Seszták Miklós beszélt a közműszolgáltatások közös számlázási rendszerével kapcsolatos elgondolásokról.

(hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik