Gazdaság

A haverokat védi, másokra kilövési engedélyt ad a kormány

Varga Mihályék döntése értelmében még több ágazatban lesz jelen a folyamatos ellenőrzés.

Csütörtökön Varga Mihály bejelentette, hogy a gyógyszertárakra is kiterjesztik az online kasszát szeptembertől. Korábban az autókereskedéseket, autóalkatrész-kiskereskedéseket, autó és motorszervizeket, diszkókat és tánctermeket, plasztikai sebészeket, ruhatisztítókat, konditermeket és wellness-szolgáltatókat említette. Meg a pénzváltókat és a taxisokat, ubereseket (igaz, őket csak januártól).

Úgy tűnik, a többi szolgáltató megússza a dolgot. Vagy nem. Hiszen ki tudja, mi lesz a következő bejelentésben. Tavaly még azt lehetett tudni, hogy a fodrászok, kozmetikusok, műkörmösök is kötelezettek lesznek. Aztán mégsem. A kaszinósok szintén mentesülnek, a maguk kis cirka 20 milliárd forintos bizniszével.

Mazsolázgat az NGM

Eddig mintegy 217 ezer online pénztárgép üzemel az országban, többek között a kereskedelmi egységekben, benzinkutaknál, a gyógyszertárakban, a vendéglátó üzletekben és a szállodákban.

A folytatás azonban ad hoc, mazsolázgató, riogató jellegűnek tűnik: ahogy Varga Mihály időnként bejelenti, éppen kiknek fognak a körmére nézni, mennyi pluszbevételt remélnek (most 25-30 milliárd forintot) a megcélzott vállalkozók fehéredése révén.

De miért ez a szelekció? Kiket kellene bevonni az online kasszák alá, és kiket nem? Adószakértőt kérdeztünk.

A gyógyszertáraknál?

Ruszin Zsoltnak nincs kétsége afelől, hogy az ellenőrizhetőség növekedése a fehéredés irányába mutat. A gyógyszertárakkal kapcsolatban azonban tévedhetett a miniszter, hiszen 2014 óta a patikákban is bevezették az online kasszákat.

(Megjegyzés: a gyógyszertáraknál eleve egy jól ellenőrzött rendszer volt, így nem lett volna sürgős a dolog.)

MTI Fotó: Balázs Attila
MTI Fotó: Balázs Attila

Túl szűkre lőnek

Nem érti viszont, hogy a plasztikai sebészetet hogyan lehet leválasztani. Innentől kezdve minden orvos rettegjen, akinek nincs (online) pénztárgép a rendelőjében, és csak egy kicsit is köze van a tevékenységének a plasztikai sebészethez? – tette fel a kérdést.

A gondja az ezzel, hogy nincs pontos fogalmi behatárolás, illetve túl szűkített, és ezért nem egyértelmű. Például, ha valaki arcáról levesznek egy szemölcsöt, az is lehet plasztikai sebészet. Akkor oda kell pénztárgép vagy nem? – firtatta.

Ehelyett szerinte nyugodtan elő lehetne írni azt, hogy minden magánorvosi rendelőben, aminek van ÁNTSZ-engedélye, legyen online pénztárgép. És üssön be minden tételt, aki ott dolgozik. Hogy fehéredjen.

Online pénztárgépet mindenhova?

Rákérdeztünk, ő kiket vonna be az online kasszásításba, kiket nem, és miért. Azt válaszolta, hogy kivétel nélkül az összes olyan tevékenységnél, ahol magánszemélyeket szolgálnak ki, bevezettetné a dolgot. De ehhez könnyen igénybe vehető támogatási rendszerre lenne szükség, tág határidőkkel és biztos szállítási feltételekkel – jegyezte meg. Sőt, ennél is tovább ment.

Az kellene, hogy a technikát, a pénztárgépet adja ingyen az állam, ne kelljen senkinek külön terhet vállalnia azért, hogy fehéredjen. Hiszen az önmagában is bőségesen elég teher lehet.

A kormánynak is megérné

Ruszin úgy véli, a kormánynak kéne kifejlesztetni a készülékeket, és térítés nélkül odaadni minden vállalkozásnak, ahol nyugtaadási kötelezettség van. Akár mobilkészülékeket is, hiszen ennek ma már nincsen akadálya. És akkor nem lenne vita, sem különbségtétel, riogatás. Nem lenne az embernek olyan érzése, hogy nem a közjó a lényeg, csak az, hogy a haverok tyúkszemére ne lépjenek rá.

Mi több, senkinek nem jelentene terhet a fehéredés, és nem is lehetne ez kifogás. Az államnak is megtérülne, ha mindenkit ellátna ingyen a fehéredés eszközeivel – borítékolta.

Az érinthetetlenek és a feláldozhatóak országa

Emellett automatizmusokra lenne szükség, az adóhivatalnak végre használnia is kellene a megkapott adatokat, nem “célirányosan”, hanem minden adózóra vonatkozóan objektív módon.

Miért?

A célirányos ellenőrzés azt jelenti ma lefordítva, hogy vannak az érinthetetlenek, meg vannak a feláldozhatóak. Mintha egy vadállomány lennénk, amelyből a dámszarvast (Mészárost, és más baráti vállalkozókat) nem lehet kilőni. Pedig ebben a társadalomban nem ezek a szabályok vannak elvileg. Gyakorlatilag meg mégiscsak – mondta keserűen.

Vagy másképp fogalmazva: jelenleg az adóhatóság olyan traffipax, ami csak arra kattint, amire, akire “kilövési engedély” van érvényben – jegyezte meg Ruszin. A NAV ma már csak két dologra képes: árnyékra vetődik vagy megrendelést teljesít. Ennek véget kellene vetni.

Elvből, önként és dalolva

Azt sem érti egyébként, hogy a fodrászokat, kozmetikusokat, műkörmösöket pl. miért hagyták ki az online kasszásításból. (Az indoklás anno az volt, hogy túl nagy teher lenne nekik.)

Megemlítette, hogy számos olyan szépségiparost ismer, akik elvi okokból már most is beszerezték, és használják az online pénztárgépet. Mert vannak, akiknek igenis fontos, hogy ne csak fehérek legyenek, hanem annak is látszanak.

Olyan üzletekben találkozott ezzel, ahol az egyes mesterek székbérletet fizetnek, a szalon gyűjti a bevételt, és aztán abból ad tovább a bérlőknek (általában mindenki katás). Remekül működik az egész online pénztárgéppel, legálisan. És nem is kellett kierőszakolni.

A könyvelőknek is lenne munkájuk

Az lenne az okos megoldás, hogy mindenkinek, aki lakossággal foglalkozik, legyen online pénztárgépe – ismételte meg. És akkor megszűnik mindenfajta vita. Már úgyis túl vannak az első körön, minden multiláncnál és kereskedőnél van pénztárgép. A többieknek meg adják oda ingyen. Simán megérné az államnak.

És ha már kimondta, hogy mindenhol legyen online pénztárgép, akkor valóban ne legyenek kivételek a patikák sem, még akkor sem, ha náluk nem várható fehéredés.

Kicsit hazabeszélve azt is hozzátette: a könyvelőknek meg lenne melójuk, mert lenne legális bevétel, könyvelni való.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik