Gazdaság

Csődközelbe került Rio az olimpia miatt

Ha nem következik be jelentősen kedvező változás Rióban, akkor elkerülhetetlen a csőd vagy valamilyen válságintézkedés. A brazil kormánynak egyelőre más gondja van: megkezdődött a felelősségre vonási eljárás a felfüggesztett elnök, Dilma Rousseff ellen – írta a Világgazdaság.

Alig néhány nappal az olimpia záróünnepsége után három fokozattal lerontotta Rio de Janeiro szövetségi állam adósbesorolását a Standard & Poor’s. Az olimpia idején is kulcsfontosságú szolgáltatásokért, köztük a csatornarendszerért és a rendfenntartásért felelős szövetségi állam fokozott csődveszéllyel néz szembe az SP szerint. A CCC besorolás a hitelminősítő rendszerében azt jelenti, hogy ha nem következik be jelentősen kedvező változás, akkor elkerülhetetlen a csőd vagy valamilyen válságintézkedés.

A problémák abból fakadnak, hogy Rio 2009 és 2015 között rengeteg közalkalmazottat vett fel, az átlagfizetésük több mint duplájára nőtt, emellett az állam magára vállalt egyes, az olimpiához köthető beruházásokat is, mint például egy 3 milliárd dollárba kerülő metróvonal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik