Gazdaság

Ez lehet az ára, ha túl aktívan demonstrál egy szakszervezetis

Vannak még problémák az autóiparban, de az érdekvédők szerint javulnak a bérpozíciók, könnyebbek a bértárgyalások. A kényszer értékes kompromisszumokat eredményez, bár a dolgozók ennél is többet várnak.

Egy olvasónk azzal keresett meg minket, hogy az egyik autóipari beszállítónál kirúgták a szakszervezeti vezetőt, mert túl aktívan vett részt a béremelésért meghirdetett demonstráción. Kiderült, hogy ez nem igaz, viszont az érdekképviselet helyi vezetőjétől kicsit közelebbről is megtudhattuk, hogyan tudnak ma eredményeket felmutatni a bérharcban.

A szombathelyi kuplunggyártó cégnél, a LUK Savariánál mint megtudtuk, két szakszervezet van, egy reprezentatív független, és egy nem reprezentatív Vasas alapszervezet – utóbbi tartozik a Magyar Szakszervezeti Szövetég (MASzSz). Kb. 30 százalékban tagok a dolgozók.

A munkaerőhiánnyal, bérekkel kapcsolatos kérdéseinkkel kerestük a céget is, de tőlük nem kaptunk válaszokat, így a MASzSz Vas megyei képviseletének vezetőjét, Horváth Csabát kérdeztük arról, mi is történt.

Összezárnak a munkáltatók

Ausztria közelsége miatt nagyon jelentős munkaerőhiány, szakmunkáshiány van a régióban sok területen, mert jelentős még mindig az elszívóhatás. Ez most a mindent meghatározó kiindulópont. Horváth tudomása szerint a munkáltatók emiatt időről időre (év elején, év végén) összeülnek egyszer-egyszer és beszélnek róla, hogy milyen bérstruktúrát alakítsanak ki, hogy egymástól ne „lopják el” az embereket, és hogy mindenhol megtalálják a dolgozók a számításukat.

Ami egyáltalán nem rossz dolog Horváth szerint. Javulhatnak a bérpozíciók a cégeknél és könnyebbek lehetnek a bértárgyalások. A szakszervezet részéről üdvözlik a munkáltatók ilyen irányú párbeszédét. Ilyen formán a bérek kiegyenlítettek, nincsenek nagy különbségek. Viszont a munkakörülményekben lehetnek eltérések, és ez mégiscsak elviheti a régión belül is másik helyre a munkavállalót – jegyezte meg.

A szakszervezet két béremelést is kiharcolt

A konkrét ügyre rátérve elmondta, nagyon komoly tárgyalást folytatott a két szakszervezet a szombathelyi céggel, azzal a céllal, hogy rendezzék a kapcsolatot és a béreket is. Az egyeztetések Horváth szerint eredményesek voltak, végre lesz pl. az év végére garanciákat nyújtó kollektív szerződés, és a januári 5-10 százalékos béremelést is sikerült júniusra (az év elejéig visszamenőleg) megfejelni még 2,5-4 százalékkal – utóbbit inkább az alacsonyabb keresetűek számára

Pozitív fordulat

Horváth beszámolt arról is, hogy az egyébként nagyon jó hírű német tulajdonú cég eddig sikerrel osztotta meg a szakszervezeteket (több is megszűnt az évek során) és a munkavállalókat, jellemzően erőből oldott meg dolgokat (számos munkaügyi per indult). Most viszont hajlottak a kompromisszumra – tette hozzá.

Ebben szerinte szerepe volt annak is, hogy a két szakszervezet megerősödött, és alaposan felkészültek a tárgyalásra. Ez tehát pozitív fordulat. És mint a szakszervezet hangsúlyozta a tárgyalások során, a kompromisszumokkal a cég is meg tudta őrizni jó hírnevét.

MTI Fotó: Kászoni László
MTI Fotó: Kászoni László

Nem volt szép lépés, de semmi jogszabályellenes nem történt

Az viszont nem igaz, hogy mint híresztelik, két szakszervezeti bizalmit a megállapodások után kirúgtak volna. Nem üldöznek senkit, mondta Horváth, arról tudnának, ha ilyen lenne. Viszont ahogy lejárt a határozott idejű munkaszerződésük, azt nem hosszabbították meg (másik 8 emberét sem). Amit talán magyarázhatna az, hogy nyáron kicsit csökken a termelés. Viszont az már nem, hogy folyamatosan keresnek embert.

Nem volt szép Horváth szerint a munkáltató lépése, viszont jogilag semmi szabálytalan nem történt. Úgy véli, a szakszervezet részéről (Vasas) viszont nem volt okos dolog előtérbe tolni a határozott idejű szerződéssel bíró bizalmikat a demonstráció alkalmával – tette hozzá. Mert az is volt, június elején. Akkor éppen pont a határozatlan idejű munkaszerződésekért tüntettek (korábban a magasabb bérekért).

Kevesen panaszkodnak rá, pedig ez is komoly gond

A határozott idejű munkaszerződés egyébként eléggé elterjedt mostanában a szakszervezeti vezető szerint, nem csak ennél a cégnél, hanem rengeteg helyen. A munkáltató részéről indokolhatja, hogy ciklikusak a megrendelések, és hogy drága az állásidő. Horváth szerint az igazi baj az, amikor többszörösen elkezdik hosszabbítgatni, ami nem igazán fér bele a tisztességes joggyakorlás fogalomkörébe (Ha ugyanarról a cégről, munkavállalóról és munkakörről van szó, legfeljebb háromszor lehet hosszabbítani. Utána határozatlan idejű munkaszerződést kell kötni.)

A hosszabbítás ugyanis mindig kétesélyes dolog. És ez létbizonytalanságot jelent a munkavállalóknak, ezért nem szeretik.

Ha a szakszervezethez panaszra megy emiatt a dolgozó, akkor akár perre is viszik az ügyet. De tapasztalata szerint a dolgozók többség tűri a totális jogsértést, mert nemigen tudják, hogy erről van szó.

Hatalmas a leterheltség

Még egy gond volt a cégnél, hogy a folyamatos túlórák miatt nagyon leterheltek a családok, emiatt a fluktuáció is megélénkült, és számosan kérték a szakszervezet tanácsát, hogyan lehetne kivédeni a kötelező túlórát. Igyekeztek ebben is segíteni.

A probléma az, hogy a Munka Törvénykönyve ezen a téren nem korlátoz. Ez tehát általános probléma, nem csak erre a vállalatra jellemző.

A túlóra bérezése egyébként nagyon magas (100 százalékos a pótlék) a cégnél, emiatt vannak, akik szívesen vállalják.

A dolgozók így sem elégedettek

A szakszervezeti vezető azt sem titkolta, hogy a dolgozók még így sem voltak megelégedve, hiába jelentős a reálbér-növekedés. A cégnél az átlagkereset bruttó 220 ezer forint körüli, alacsonynak a 150 ezer forint számít.

Ausztriának és az ottani 2 ezer eurós fizetésnek pedig hatalmas elszívó ereje van. És a dolgozók is valahol ehhez viszonyítanak.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után (pénteken) levelet kaptunk a Vasas szakszervezettől, amiben a következőt írták (idemásoltuk):

A Vasas Szakszervezeti Szövetség reagálva a cikkre, a következőket tartja fontosnak: A cikk címe azt az érzetet kelti, hogy az érdek-képviseleti tevékenységet csak lagymatagon, a munkáltatók szája íze szerinti mértékig szabad-lehet következmény nélkül végezni. A Vasas Szakszervezeti Szövetség ezt határozottan visszautasítja, egyben azt is kijelenti, hogy tisztességes munkáltatókra nézve ez ugyancsak sértés. (Tisztességes alatt ebben a megközelítésben azt a munkáltatót értjük, aki partnerként tekint a munkavállalók képviselőire.) Feltételezzük, hogy a cikk írója sem így gondolja.

Félreértelmezhetőnek és szakszervezeti vezetőhöz méltatlannak tartjuk a következő bekezdésben taglaltakat: „Nem volt szép lépés, de semmi jogszabályellenes nem történt” A Munka Törvénykönyvének jogalkotóival számtalan ponton állnak vitában a szakszervezetek, abban azonban nem, hogy a határozott idejű szerződés nem TIPIKUS, hanem ATIPIKUS foglalkoztatási forma.

Egy olyan helyzetben lévő vállalat esetében, amely tartósan keres munkaerőt, egyáltalán nincsenek jelei a megrendelések akadozásának, vagy alacsony szintjének, egyáltalán nem indokolt TIPIKUS helyett ATIPIKUS foglalkoztatást gyakorolni. Ilyen esetben a határozott idejű munkaszerződés véleményünk szerint egyfajta joggal való visszaélést, vagy annak lehetőségét jelenti. Látszik ez abban is, ha egy vállalatnál a lejáró munkaszerződéseket olyanok esetében nem hosszabbítják meg, akik törvényben biztosított érdek-képviseleti tevékenységet folytatnak, miközben mások szerződését meghosszabbítják, sőt ugyanilyen pozíciókra további munkavállalókat keresnek! Ezt az eljárást „nem szép lépés”-ként minősíteni – a Vasas szakszervezet filozófiája szerint – elégtelen szakmai és érdekvédő hozzáállás. A dolgozók érdekeivel ez nem egyezik.

A Vasas Szakszervezet mindent elkövet azért, hogy a munkáltató-munkavállaló viszony és az üzleti-társadalmi érdekek egyensúlyba kerüljenek, éppen ezért mindenhol, mindenkor felemeljük a szavunkat az indokolatlan határozott idejű szerződések ellen. A munka világának súlyos helyzetében véleményünk szerint ezt minden józan gondolkodású embernek be kell látnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik