Gazdaság
Pécs, 2016. április 28.
Napelem panelek az új pécsi fotovoltaikus erõmûben az átadás napján, 2016. április 28-án. A több mint négymilliárd forintos uniós és állami támogatás segítségével megvalósult beruházásnak köszönhetõen éves szinten akár 15 ezer tonnával is csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása. A háttérben a pécsi hõerõmû látható.
MTI Fotó: Sóki Tamás

Átadták Pécs 4,2 milliárd forintból épült naperőművét

24.hu
24.hu

2016. 04. 28. 18:12

Korábban a témában:

A létesítmény átadóján Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára hangsúlyozta: a pécsi naperőmű üzembe állításával

éves szinten akár 15 ezer tonnával is csökkenhet Magyarország szén-dioxid-kibocsátása.

A naperőművet a pécsi hőerőmű egykori zagyterének rekultivált, több mint tízhektáros területén alakították ki, ahol több mint 38 ezer napelempanelt szereltek fel.

A beruházás mintegy 4,2 milliárd forint európai uniós és állami támogatás segítségével valósult meg, az erőmű kialakításához szükséges további 703 millió forintot az MVM Hungarowind Kft. saját forrásból biztosította.

Pécs, 2016. április 28.
Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelõs államtitkára az új pécsi fotovoltaikus erõmû átadásán 2016. április 28-án. A több mint négymilliárd forintos uniós és állami támogatás segítségével megvalósult beruházásnak köszönhetõen éves szinten akár 15 ezer tonnával is csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Aradszki András – Fotó: MTI

 

Aradszki András célként jelölte meg a pécsi fejlesztéshez hasonló beruházások megvalósítását, amelyek nemcsak fenntarthatóak, de az ország energiaimport-függőségét is csökkentik.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a párizsi klímacsúcs vállalásinak teljesítéséhez elengedhetetlenül szükséges az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatermelés fokozása.

Emlékeztetett: Magyarország vállalta, hogy a megújuló energiaforrások részarányát energiafogyasztáson belül 14,65 százalékra emeli 2020-ig.

A célkitűzés teljesítése időarányosan jól halad, a mutató már tavalyelőtt elérte a 2016-ra tervezett értéket – jelezte az államtitkár.

Csiba Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a társaság a napokban elfogadott új stratégiájának értelmében a jövőben tevékenyen fog részt venni a megújuló energiát előállító technológiák telepítésében. E tekintetben mérföldkőnek nevezte a pécsi létesítmény kialakítását.

A naperőmű a megyeszékhely energiahatékonyságát is növeli, ugyanis a város közintézményei a létesítményből kikerülő kedvező árú energiát tudják majd használni a jövőben – tette hozzá.

Pécs, 2016. április 28.
Napelem panelek az új pécsi fotovoltaikus erõmûben az átadás napján, 2016. április 28-án. A több mint négymilliárd forintos uniós és állami támogatás segítségével megvalósult beruházásnak köszönhetõen éves szinten akár 15 ezer tonnával is csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Fotó: MTI

 

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere arról számolt be, hogy Pécs a most avatott létesítmény közelében tervezi felépíteni saját, kisebb kapacitású naperőművét a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) a város számára rendelkezésre álló forrásokból.

A pécsi naperőmű nyolc, egyenként 1,25 megawattos, modulszerűen összekapcsolt mezőből épül fel, ezek egymástól függetlenül is képesek működni. A naperőmű tervezését és kivitelezését a nyílt közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott, az MVM OVIT Zrt. és az AsiaNet Hungary Kft. alkotta konzorcium végezte, a műszaki ellenőri feladatokat pedig az MVM ERBE Zrt. látta el.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Meghalt Princz Gábor

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.