Gazdaság

A Masterplast határon átívelő nagyberuházást valósít meg Szabadkán

Orbán Viktor, Magyarország és Aleksandar Vučić, Szerbia miniszterelnöke mondott beszédet a Masterplast legújabb, 1,3 millió euróból megvalósult szabadkai üvegszövet gyárának ünnepélyes megnyitóján. A most átadott gyár az első eleme annak a három ütemből álló, összesen 8,4 millió eurós beruházásnak, melyet a szerb állam 2 millió euróval támogat. A teljes fejlesztés várhatóan 2017 tavaszára készül el, melynek átadását követően a Masterplast egyike lesz Európa három legnagyobb üvegszövet gyártójának.

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett, többségében magyar tulajdonban lévő Masterplast, mely a kelet-közép-európai régió egyik vezető hőszigetelőanyag-gyártó- és forgalmazó vállalata, ezzel az első ütemét adta át annak a 3 ütemből álló 8,4 millió euróból megvalósuló beruházásnak, mellyel összesen 205 munkahelyet teremt Szabadkán. A beruházás helyszínének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy Szabadkán régóta komoly hagyománya van a szövőiparnak, így a vállalat könnyen talált megfelelően képzett munkaerőt. A 2017-re elkészülő beruházás a szerb állam 2 millió euró vissza nem térítendő támogatásából, 2,1 millió euró saját erőből, és 4,3 millió euró hitelből tevődik össze.

A cég azt követően döntött szabadkai gyáregységének bővítése mellett, hogy a vállalatcsoport értékesítésének fókuszát a szigetelőrendszereken belül az üvegszövetre és a tetőfóliára helyezte. Az üvegszövet-gyártás bővítése stratégiai jelentőségű a vállalat számára, ugyanis ennek e termék piacán rendelkeznek a legtöbb tapasztalattal, valamint a termékek szállítása gazdaságos, így megalapozhatja az elsősorban nyugat-európai piacokon tervezett további növekedést – áll közleményükben.

Európai piacra termelnek

Az 1,6 millió millió m2/hó kapacitású új szabadkai gyáregységben 3 műszakos munkarendben dolgozik a 100 alkalmazott, és az itt előállított termékeket az európai piacokon értékesíti. A gyár 2. ütemének építése már folyamatban van, és hamarosan megkezdődik a gépek telepítése, valamint a munkavállalók betanítása, melyet követően 2016 őszére már 3 millió m2/hóra bővül a kapacitás. Az utolsó, harmadik ütem 2017 tavaszára készülhet el, melynek köszönhetően a vállalat tartósan 205 fővel bővíti alkalmazotti létszámát Szerbiában. 2017-től a szabadkai üzem 3 műszakban összesen 80 millió négyzetméter üvegszövetet állít majd elő évente, így a vállalatcsoport egyike lesz Európa három legjelentősebb üvegszövet gyártójának. A vállalat Szabadka mellett Kálon gyárt üvegszövetet.

A beruházás a cég tervei szerint már a felfutását követő 4-5 éven belül megtérülhet, és jelentősen javítja a vállalat eredménytermelő képességét. A kapacitásbővítéssel nemcsak a továbbértékesítésre vásárolt termékeket válthatják le, hanem kielégíthetik az üvegszövet iránt növekvő vevői igényeket is. A növekvő kereslet oka, hogy az üvegszövet már nemcsak a homlokzati hőszigetelő rendszer egyik kiemelt elemeként, hanem további építőipari területeken is közkedvelt. A teljes felfutást követően a szabadkai beruházás mintegy 20 millió euró körüli árbevételt hozhat a tavaly 83,9 millió euró bevételű vállalat számára. A társaság eredményei alapján fenntartja az osztalékfizetéssel kapcsolatos terveit, amely szerint megfelelő mértékű nyereség esetén osztalék kifizetésére nyílhat lehetőség az elmúlt év és az ezt követő évek eredményéből.

A fotón szereplők, balról-jobbra: Željko Sertić – gazdasági miniszter, Szerbia, Orbán Viktor – Magyarország miniszterelnöke, Bunford Tivadar – a Masterplast Yu ügyvezető igazgatója, • Tibor Dávid – a Masterplast Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Aleksandar Vučić – Szerbia miniszterelnöke, Pásztor István – a VMSZ elnöke

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik