Gazdaság

Jöhet Orbán Viktor álma, a rendeleti költségvetés

Csont nélkül átmehet a parlamenten az államháztartási törvény azon módosítása, amely lehetővé teszi a kormánynak a rendeleti költségvetés bevezetését. A javaslat elfogadása után a kormány a költségvetési törvényt bármikor negligálhatja, azt egy határozattal átírhatja, igaz, egyelőre a hiánycélon nem módosíthat – írta a Napi.hu.

Ha a Parlament elfogadja a javaslatot, a jövőben a kormány korlátlan mértékben vállalhat kötelezettségeket, hisz ehhez nem kell már sem a nemzetgazdasági miniszter, sem a parlament beleegyezése.

Így egyedül a (mindenkori) miniszterelnök kezébe kerül a költségvetési előirányzatok és a kötelezettségvállalások kérdése.

Ezzel megvalósulna költségvetési ügyekben a rendeleti kormányzás, hisz ezentúl bármilyen költségvetést fogad majd el a parlament, az a kormányt gyakorlatilag nem kötelezi semmire.

Az eddigi eljárás az volt, hogy amennyiben nem állt rendelkezésre a pénz a költségvetésben – mert nem terveztek vele, de még a tartalékokból sem volt mozgósítható a szükséges forrás -, módosították a költségvetési törvényt, amihez megvolt a biztos parlamenti többség.

A jelek szerint a kormány a jövőben nem ezt az utat járná, hanem egyetlen határozattal “legalizálná” a fedezet nélküli pénzköltést.

A javaslatot nem a területért felelős nemzetgazdasági miniszter, hanem Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyezte, írta a lap.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik