Gazdaság

NAV, OEP igazolás és erkölcsi bizonyítvány is kell a CSOK 10+10-hez

Január eleje óta igényelhető a CSOK 10+10, amelynek az a lényege, hogy a háromgyermekesek, vagy a három gyermeket vállalók 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, mellé akár 10 milliós kamattámogatott hitelt. A feltételeket néztük át.

A következő táblázat tartalmazza a Családok Otthonteremtési Kedvezménye által nyújtott előnyöket:

Családok Otthonteremtési Kedvezménye „10+10” Családok Otthonteremtési Kedvezménye
Igénylési határidő 2016.01.01-től 2016.01.01-től
Gyermekek minimum száma 1* 3*
Használt lakás vásárlására
Bővítésre
Új lakás vásárlására
Új lakás építésére
Minimum hasznos alapterülete – új lakás vásárlás vagy építés esetén nincs előírás

– használt lakás vásárlása vagy bővítés esetén a gyermekek számától függően, 40m2 felett

– lakás hasznos alapterülete legalább 60m2
– egylakásos lakóépület hasznos alapterülete legalább 90m2
Támogatás mértéke 550.000 – 2.750.000 Ft 10.000.000 Ft, illetve a 10.000.000 Ft és a korábban igénybe vett támogatás különbözeti összege

 

Új lakás vásárlás és építés esetén a támogatási összegek:

– egy gyermek esetén 600.000 Ft,
– két gyermek esetén 2.600.000 Ft,
– három vagy több gyermek esetén 10.000.000 Ft.

A támogatás igénylésekor személyi feltételeknek is eleget kell tenni, ezek valamelyikének nem teljesülése esetén a CSOK nem adható.

OEP-igazolás: Legalább 180 napos folyamatos tb-biztosítotti jogviszonnyal kell rendelkezni az egészségbiztosítás nyilvántartásában – házastársak vagy élettársak esetén elegendő az egyik félnek. A benyújtás napját megelőző 180 napos időtartamnak jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie (közfoglalkoztatás nem érthető bele). Külföldi biztosítási időszak is elfogadható.
Az igazolást a megyei kormányhivatalok egészségbiztosítási szakigazgatási szervei állítják ki, a kérelem benyújtását követő 3 munkanapon belül. Az igénylőlap az OEP weboldalán érhető el, melyet – számítógéppel vagy kézzel – kitöltve a fővárosi/megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró főosztályához kell benyújtani. A kérelmi nyomtatvány, illetve a szükséges információk itt érhetők el:

Az OEP jelenlegi gyakorlata szerint nem állítanak ki igazolást:

  • nappali vagy levelező tagozaton hallgatói jogviszonnyal rendelkező,
  • nyugdíjas,
  • közmunkát ellátó,
  • szociális segélyen élő,
  • GYES/GYED-en lévő személy részére.

NAV-igazolás: A támogatást igénylők egyikének sem lehet az állami adó- és vámhatóságnál nyilvántartott köztartozása.

A köztartozás-mentességről szóló nemleges együttes adóigazolást a NAV állítja ki. Az igazolás kiállítása iránti kérelem (IGAZOL elnevezésű összesített nyomtatvány) bármely adóigazgatóság ügyfélszolgálatán benyújtható személyesen, elküldhető postai úton vagy ügyfélkapun keresztül elektronikusan. Az igazolás kiadásának határideje 6 nap. Az elkészült igazolást elektronikus úton vagy postán kérhetik az adózók, illetőleg az adóhatóságtól kapott értesítést követően az személyesen is átvehető az adózó által megjelölt ügyfélszolgálati helyen.

Az elektronikus NAV jövedelemigazolás abban az esetben fogadható el, ha az ügyfél a NAV-tól kapott e-mailt (amely az igazolást tartalmazza) továbbítja a banki ügyintéző részére.

Fontos! Az elektronikus úton kiadott adóhatósági igazolás kizárólag elektronikus formában hiteles, kinyomtatva nem érvényes!

Erkölcsi bizonyítvány: az igénylőnek és házastársának erkölcsi bizonyítvány bemutatásával igazolnia kell, hogy a Rendeletben meghatározott bűncselekmények tekintetében büntetőjogi felelősségét a bíróság a bűncselekmény miatt nem állapította meg, vagy büntetőjogi felelősségét a bíróság megállapította, de a CSOK igénylésének időpontjában az igénylő és házastársa e bűncselekmények vonatkozásában a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik