Gazdaság

2015 a változás éve volt a tőzsdén

A BÉT 2015-ös Legek díjai közül az Equilor Befektetési Zrt. hozta el az "Az év befektetési szolgáltatója" címet. Ennek apropóján interjút készítettünk Szécsényi Bálinttal, az Equilor vezérigazgatójával, hogy miként látja a brókercég, a magyar tőkepiac és magyar tőzsde helyzetét.

A díj kapcsán a vezérigazgató kifejtette, hogy alapvetően két olyan általuk lebonyolított nagyobb volumenű tranzakció volt 2015-ben, amit valószínűleg a zsűri kiemelten figyelembe vett a díj odaítélésekor. Az egyik a Plotinus Nyrt. által kibocsátott speciális értékpapír, egy részvény-kötvény kombinációnak a kibocsátása volt. A másik pedig az OTP részvények tőzsdei aukciója, amely 75 milliárd forintos tranzakció volt, és talán a legnagyobb tőzsdei tranzakció volt, ami a tőzsdén valaha megvalósult.

Az idei év mindenképpen a változások éve

Ez nem csak a piac szerkezete szempontjából igaz, vagy mert csökkent a szereplők száma, hanem azért is, mert a piaci szabályozás is jelentős mértékben megváltozott. Nem csak az, hogy százezer euróra emelték a befektetés biztosítás szintjét – ami szerinte nagyon fontos dolog, és már hosszú évekkel ezelőtt meg kellett volna történnie, hanem olyan infrastrukturális változásokat is igényelt a felügyelet és a jogszabály alkotók, amelyek mindenképpen biztonságosabbá és hosszabb távon hatékonyabbá teszik a magyar tőkepiacot.

Az Equilor vezetője szerint az idei év egyik fontos történése volt, hogy a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt kellett olyan tőkepiaccal kapcsolatos kérdéseket megvitatni, aminek az eredményeképpen egy jelentős edukációs folyamaton is átment a hazai lakosság, de véleménye szerint még ide tartoznak akár a média, vagy akár maga a pénzügyi szakma is. A szereplők képbe kerültek a hazai tőkepiac részletes szabályaival, a legfontosabb kérdésekkel. Ennek az eredményeképpen történtek idén jelentős változások is a szabályozásban, de itt nem szabad megállni. Szécsényi Bálint szerint a tőkepiac biztonságát leginkább az növeli, hogy ha a befektetők tudják, hogy mit akarnak, és hogy mire számíthatnak. Tudják, hogy milyen kockázatokat vállalnak, amikor kilépnek erre a piacra. Véleménye szerint ahhoz még sok-sok évnek el kell telnie, hogy ez kellő szintű legyen. Nagyon fontos ennek a tőkepiaci edukációnak a szélesebb körű oktatásba történő bevitele, akár már középiskolai szinten is érdemes lenne ezzel foglalkozni. Elmondása szerint vannak olyan alapítványok – akár a Nemzeti Banknak is olyan programjai -, amelyek ezzel foglalkoznak, de úgy gondolja, hogy még van munka ezzel kapcsolatban.

A teljes interjú a videóban tekinthető meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik