Gazdaság

Nagyot drágult az olaj az orosz-szaúdi egyeztetések hírére

olajkut(210x140).jpg (Array)
olajkut(210x140).jpg (Array)
Az áremelkedésben szerepet játszott az amerikai IEA megemelt keresleti előrejelzése is.

A Brent nyersolaj ára kedden este fél hétkor hordónként 51,68 dolláron állt, 4,92 százalék emelkedés után. Az amerikai WTI nyersolaj ára pedig 4,30 százalékkal hordónként 48,25 dollárra erősödött. A növekedés két tényezőnek köszönhető a szakértők szerint.

Az amerikai Energy Information Administration (EIA) havi rendszeres jelentésében 2016-ra napi 95,98 millió hordós világpiaci kínálatot prognosztizált, 0,1 százalékkal kisebbet a múlt havi előrejelzésnél. Viszont a keresletre vonatkozó előrejelzését 0,3 százalékkal napi 95,2 millió hordóra emelte. Ez az egyik tényező.

Az EIA szerint jövőre az olaj iránti kereslet hat éve a legnagyobb mértékben emelkedik majd az ideihez képest, miközben megreked az OPEC-en kívüli olajtermelő országok kínálatának a növekedése. A világpiacot terhelő többlet tehát a korábban jelzettnél gyorsabb ütemben épül majd le.

A másik, hogy az orosz energiaipari miniszter bejelentése szerint Oroszország és Szaúd-Arábia az olajpiaci helyzetről tárgyalt a múlt héten és a jövőben is folytatják az egyeztetéseket. “A piac valószínűleg abból indul ki, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli termelők meg fogják találni az együttműködés valamilyen módját” – mondta Carsten Fritsch, a Commerzbank frankfurti olajpiaci szakértője.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik