Gazdaság

Igazán így járhatnánk jól az alacsony olajárral

olajkut(210x140).jpg (Array)
olajkut(210x140).jpg (Array)

Magyarországra, a magyar gazdaságra milyen hatással vannak az a alacsony olajárak? – többek között erről faggatta az NRGreport  a KPMG infrastruktúra és stratégiai iparágak területért felelős vezetőjét, Ságodi Attilát.

A szakember mosolyogni szokott egyébként, amikor azt hallja, hogy egy olyan jelentős olajimportra szoruló ország, mint Magyarország úgy aggódik az olajárak csökkenése miatt, mintha exportőr lenne. Ez olyan, mintha egy arab ország miniszterei lennénk, akik azon keseregnek, hogy mi lesz velünk, hiszen csökkennek az olajárak – mondta a portálnak. Az is érthető szerinte, hogy Oroszország aggódik az alacsony olajárak miatt, hiszen regionális vezető pozíciójukat abszolút aláássa az alacsony olajár.

Pozitív és negatív hatásai is lehetnek

Számunkra azonban az alacsony árak elsődleges hatása inkább pozitív, hiszen ezek javítják az import- pozícióinkat és csökkentik az inflációs nyomást. Hosszabb távon persze az alacsonyabb globális növekedés miatt mi is szembesülünk a negatív hatásokkal. Ezért nekünk a most elérhető relatív haszonból kellene hosszú távon is ható befektetéseket indítani szerinte. Az igazán érdekes persze az, hogy milyen technológiákba, mely ösztönzőkön keresztül, milyen szereplők, milyen keretek között fektethetnének be. Ez izgalmas témája lehetne a gazdasági közbeszédnek is – jegyezte meg.

Magyarországnak a jelenlegi olajárszint az jelentheti, hogy szembesülünk egy kisebb inflációs nyomással, egy jobb export-import szaldóval, tehát kevesebbet kell költenünk olajimportra, gázimportra, ami akár pozitív hatással is lehet az energiaszektorunkra. Persze az alacsony olajárak ideje alatt kellene felkészülni arra, hogy egy későbbi áremelkedés ne érje váratlanul az országot.

Milyen módon lehet erre felkészülni?

Több lépés van szerinte, ami számíthat. Vannak olyan globális trendek, amelyekhez csatlakoznunk kell, ilyen például az e-mobilitás, az alternatív energiatermékekkel való járműmeghajtás elterjesztése, erre tiszta, megújuló energiaforrásokat kell használni. Ha maradunk az olajáraknál, akkor jó irány lehet, ha megpróbálunk egy nagyobb diverzifikációt elérni, ami persze Magyarország földrajzi elhelyezkedése és sajátosságai miatt nem egyszerű feladat.

Fontos feladat például logisztikai képességeink javítása, vagy a gazdaság átállítása kisebb energiafogyasztásra, tehát megtenni azokat a lépéseket, amelyek ezt a hosszabb távon fenntartható gazdasági pozíciót jelentik. Nyilván ez nem csak az olajiparra vonatkozik, hanem általában az energiaszektorra. Ezeket természetesen csak hosszú távon lehet elérni, viszont a mostanihoz hasonló időszakokban van rá lehetőség – jelentette ki.

Ha kíváncsi rá, vajon a szakértő szerint csökkenhetnek-e még tovább az árak, vagy épp ellenkezőleg, elképzelhető-e emelkedés a közeljövőben, és mindez milyen hatással járhat, kattintson a teljes interjúra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik