Gazdaság
közmunkások (Array)

12 ezer forinttal nyomja le az átlagot a közmunkások arcpirítóan alacsony keresete

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2015. 08. 19. 09:00

Az év első hat hónapjában 3,5 százalékkal nőttek az átlagkeresetek a tavalyi időszakhoz képest: 243 200 forint volt a nemzetgazdasági bruttó.

Korábban a témában:

2015. január–júniusban 3,5 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A keresetek növekedési ütemét a KSH szerint főként a minimálbérre, a garantált bérminimumra vonatkozó éves megállapodás, a közfoglalkoztatottak létszámalakulása és a szociális területen dolgozók bérkorrekciójának áthúzódó hatása befolyásolta.

2015. január–júniusban

•    A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 243 200 forint volt. Közfoglalkoztatottak nélkül az átlag ennél 12 200 forinttal magasabb, azaz 255 400 forint. (A közfoglalkoztatottak bruttó átlaga 80 300 forint volt.)

•     A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (501 000 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak (145 900 forint).

•     A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 194 ezer fő – az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült, összege átlagosan 9900, illetve 9300 forint volt.

•     Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 159 300 forint volt. 2015-ben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak, ez számottevően nem befolyásolta a nettó keresetek átlagindexét. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlagot 166 100 forintra becsli a statisztikai hivatal.

•     A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 255 700 forint volt.

A tavalyi első félévhez képest

•     A kereseteket terhelő járulékok és a személyijövedelemadó-szabályok változatlansága miatt a nettó és a bruttó keresetek egyaránt 3,5 százalékkal emelkedtek. A közfoglalkoztatottak átlagkereseti adatait figyelmen kívül hagyva a nemzetgazdaságban 3,4, ezen belül a vállalkozásoknál 3,6, a költségvetés területén 2,9, a nonprofit szervezeteknél pedig 2,2 százalékkal nőttek a keresetek.

•     A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek – 0,2 százalékponttal – kevésbé emelkedtek, mint a keresetek.

•     A munkajövedelem 3,4 százalékkal volt magasabb. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,9 százalék volt.

Stabil a keresetek emelkedése az elemzők szerint

A versenyszférában az eddigi trendnek megfelelően nőttek a rendszeres bérek az ING vezető elemzője szerint; a Takarékbank elemzője kiemelte, hogy a reálbérek növekedési üteme az infláció élénkülése miatt lassulhat.

Balatoni András, az ING vezető elemzője közölte, a közfoglalkoztatottak torzító hatását kiszűrő adatok alapján a versenyszektorban stabil a rendszeres bérek emelkedése, nincsenek nagyobb kilengések 2013 óta.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy látja, idén összességében 4 százalék körüli átlagos bérnövekedés várható, és a 0,3 százalék körüli infláció hatására 3,5 százalékkal nőhetnek a reálbérek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy két és fél éve tart a reálbérek töretlen emelkedése.

 

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.