Gazdaság
közmunkások (Array)

A képzetlen, rosszul fizetett munkások országává válhatunk

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 08. 17. 08:28

Az európai országok többsége képes volt növelni a jól fizetett munkakörök számát is a válság után. Nálunk ez nemigen jött össze.

Korábban a témában:

Az unióban a 2008-as negatív trendek óta mostanára kezd kilábalni a munkaerőpiac a válságból, ami azt jelenti, hogy nő a foglalkoztatottság, és 2013 szeptembere óta csökken a munkanélküliség is – derül ki az Eurofound európai uniós ügynökség idei jelentéséből, amire a hvg.hu hivatkozik. Azt is megnézték, hogy 2011 és 2014 második negyedévének viszonylatában milyen típusú álláshelyekkel érték el a tagországok a növekedést.

A legtöbb európai országban egyértelmű a trend, hogy a magasabb képzettséget igénylő, legjobban fizetett munkahelyek magas arányban szerepeltek a növekedésben.

Probléma ott van, ahol a közepes fizetésűek aránya alig nőtt vagy éppenséggel csökkent, és az alacsony fizetésűek aránya is jelentősen nőtt. Ez ugyanis a középosztály lecsúszásának a jele.

Magyarország viszont még ennél is rosszabb képet mutat: azok közé az országok közé tartozik, ahol a rossz fizetésűek aránya nőtt a legjobban. Mi tehát szembemegyünk a fő trenddel, mert nálunk a képzett embereket foglalkoztató, nagyobb hozzáadott értéket termelő, és ezért magas fizetéssel honorált állások csak kis arányban jönnek létre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.