Pénzügy

Nemsokára megtudjuk, mennyit kerestünk júniusban

Két hazai makrogazdasági adat jelenik meg a jövő héten: a keresetek júniusi alakulása és az államháztartás júliusi adatai.

Szerdán közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a keresetek júniusi alakulását. Az előző hónapban, májusban 1,5 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva pedig 4 százalékos volt a növekedés.

Májusban a havi bruttó átlagkereset 242 700 forint, nemzetgazdasági szinten az átlagos, családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 159 000 forint volt. Az év első öt hónapjában 3,5 százalékkal nőttek a keresetek, a közfoglalkoztatottak nélkül számítva 3,1 százalékkal emelkedtek.

Ugyancsak szerdán jelennek meg a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásról szóló, július végi részletes adatai. Az előzetes adatok szerint az államháztartás júliusi hiánya 70,8 milliárd forint volt, az első héthavi deficit pedig 894,1 milliárd forintot tett ki. Tavaly júliusban 37,7 milliárd forint volt az államháztartási deficit, a 2014 január-júliusi időszakban pedig 851,4 milliárd forintot tett ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik