Gazdaság

20 millió forintos eljárási bírság a Cemexnek

beton (Array)
beton (Array)

A versenyhivatal azt hiányolta, hogy a felügyeleti bírság megállapításához nem szolgáltatott pontos adatokat a vállalkozás.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 20 millió forint eljárási bírságot szabott ki a Cemex Hungária Építőanyagok Kft.-re (Cemex), mert a vállalkozás nem szolgáltatott pontos adatokat a GVH által a jogsértés miatt alkalmazni kívánt versenyfelügyeleti bírság meghatározásához.

A GVH 2014. június 30-i döntésével közel 2,8 milliárd forint bírságot szabott ki nyolc budapesti transzportbetongyártó vállalkozásra és a Magyar Betonszövetségre, mert 2005 és 2007 között előre meghatározott kvóta mentén felosztották az 1000 m3 feletti Budapest környéki transzportbeton megrendeléseiket, valamint meghatározták a transzportbeton árszintjét, és ezzel egységes, folyamatos, valamint komplex jogsértést követtek el.

A GVH Versenytanácsa adatszolgáltatásra kötelezte a Cemexet a 2005-2007. évi, a budapesti transzportbeton értékesítéséből elért bevétele ismertetésére mind bruttó, mind nettó értéken, külön-külön feltüntetve az 1000 m3 feletti és az az alatti megrendeléseiből elért árbevételt. Az adatokra a jogsértés miatt kiszabható versenyfelügyeleti bírság meghatározása miatt volt szükség.

Ám a Cemex nem tett maradéktalanul eleget e kötelezettségének a GVH által biztosított határidő-hosszabbítás ellenére sem, majd a vállalkozás válasza az ismételt adatkérő végzésre további pontatlanságokat tartalmazott.

A GVH úgy ítélte meg, hogy a Cemex nem rendelkezett alapos okkal a pontos adatok benyújtásának elmaradására, amely a tényállás teljes körű feltárásának meghiúsítását eredményezte a versenyfelügyeleti bírság kiszabása körében. A magatartást súlyosbítja, hogy e hiányosságok más forrásból nem pótolhatók.

E döntését a GVH megismételt eljárásban hozta a Cemex jogorvoslati kérelmével összefüggő bírósági eljárást követően, figyelembe véve a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, mint jogorvoslati fórum iránymutatását. A GVH az eljárási bírság mértékének meghatározásakor értékelte a Cemex jogellenes magatartásának súlyát, felróhatósága mértékét (mi várható el egy adott helyzetben általában) és pénzügyi helyzetét.

A GVH döntése nem jogerős, azzal szemben jogorvoslati kérelemnek van helye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik