Gazdaság

Az üdülési jog a nyár átverése

Az üdülési jog értékesítésekor elhangzó megtévesztő tájékoztatások több problémát is okoznak, hívja fel a figyelmet a Gazdasági Versenyhivatal.

A versenyhivatal az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében felidézte: több versenyfelügyeleti eljárásban is vizsgálták az üdülési jog – időben megosztott üdülőhasználati jog – továbbértékesítésével kapcsolatos üzleti gyakorlatot, valamint az annak népszerűsítésére szolgáló szóbeli tájékoztatásokat, amelyek miatt valamennyi vizsgált esetben jogsértést állapítottak meg, és bírsággal is sújtották az érintett vállalkozásokat.

A vizsgált ügyekben a cégek egyeztető előadásokon értékesítették az üdülési jogot, sokszor olyan fogyasztóknak, akik már rendelkeztek egyéb üdülőhasználati joggal. Ezekben az esetekben az üdülési jog továbbértékesítésére vonatkozó ajánlatok elsősorban olyan fogyasztóknak szóltak, akik életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt már nem tudják igénybe venni az üdülési lehetőséget, és egyre nagyobb teherrel jár számukra a megnövekedett összegű éves fenntartási díj befizetése. A GVH döntései szerint a rendezvényre invitáló telefonhívások, és az eseményen elhangzó tájékoztatások tartalma több szempontból is megtévesztő volt.

A vállalkozás képviselői többnyire olyan helyzetbe hozták a fogyasztókat, hogy döntsenek azonnal, hiszen a kedvező ajánlat csak a rendezvényen érhető el, illetve hamis ígéretet tettek a fogyasztók meglévő üdülési jogának továbbértékesítésére, egy újabb üdülési jog megvásárlására késztetve őket. Valótlan tájékoztatást adtak nekik az árról és a beszámításról, mint árkedvezményről is. A régi üdülési jog eladása szinte egyáltalán nem fordult elő, sokkal gyakoribb, hogy a fogyasztó végül két üdülési jog költségeit viseli – ismertette a versenyhivatal. A GVH jelenleg is több hasonló ügyben folytat eljárást.

A megtévesztések elkerülése érdekében a versenyhivatal a fogyasztók tudatosságának fontosságára hívja fel a figyelmet. Javasolja, hogy mindenki gondolja végig, valóban szeretne-e a hirdetett rendezvényen részt venni; illetve tényleg elköteleződne-e, tervezte-e egy második üdülési jog költségeinek 20-30 évig történő viselését. A GVH tanácsolja az aláírandó szerződés és a kapcsolódó dokumentáció elolvasását nyugodt körülmények között. Közleményében figyelmeztet arra is, hogy aki nem kívánja igénybe venni az ajánlatot, távozhat a rendezvény helyszínéről, ha pedig valaki a szerződés megkötése után meggondolta magát, éljen a 14 napos elállási jogával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik