Pénzügy

A GVH a kézműves sörök mellé állt

sör london (Array)
sör london (Array)

Nekiment a nagy sörfőzdék uralmának a magyar vendéglátós piacon a Gazdasági Versenyhivatal, hogy a kisebb sörfőzdék és sörimportőrök javára alakítsa a piacot.

A legnagyobb magyarországi sörgyárak, a Heineken, a Dreher a Borsodi és a Pécsi Sörfőzde jelenleg a vendéglátóhelyek sörforgalmának 43-44 százalékát lefedik azzal, hogy kizárólagos szerződéseket kötnek az éttermekkel, kocsmákkal, szállodákkal, akik így nem adhatják el más sörét – írta az Index.

A GVH-nál úgy látták, hogy ezekkel a kizárólagos szerződésekkel a kis sörfőzdés és az import termékek nem tudnak érvényesülni a piacon, ezért eljárást indítottak a cégek ellen. A négy sörgyár közül három, a Heineken, a Borsodi és a Dreher most vállalta, hogy két lépcsőben, 2017-ig összesen 20 százalékkal kevesebb sört fognak másokat kizáró szerződésekkel eladni, így megúszhatják, hogy a GVH megbírságolja őket. A negyedik, a Pécsi Sörfőzde piaci részesedése a többiekhez képest alacsony volt, ezért ellene kötelezettségvállalás nélkül is megszüntette az eljárást a versenyhivatal.

Az itthoni kézműves sörökről bővebben ebben a cikkünkben olvashat >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik