Gazdaság

Görög adósság: a parlament áldását adta a hitelezők feltételeire

Alexis Ciprasz a görög parlamentben (Array)
Alexis Ciprasz a görög parlamentben (Array)

A törvénycsomag elfogadása volt a feltétele, hogy a kormány elkezdhesse a tárgyalásokat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel az új, 85 milliárd eurós programról.

Alekszisz Ciprasz pártjának baloldali radikálisai ugyan ismét a kormányfő ellen fordultak, de az Európa-párti ellenzéki képviselők támogatásával elfogadták a reformtervezeteket. A 300 fős parlamentben 230 képviselő voksolt a reformra, 63 ellene, öten tartózkodtak, két törvényhozó pedig hiányzott. A Sziriza képviselői közül 31 szavazott a hitelezők által elvárt intézkedések második része ellen, 5 pedig tartózkodott, míg a múlt héten az első csomagról – a forgalmi adóról és a nyugdíjreformról – tartott voksoláson 39 törvényhozó hátrált ki a kormányfő mögül.

A név szerinti szavazáson a törvényhozók jóváhagyták a polgári törvénykönyv reformját, valamint a bankok helyreállításáról és szanálásáról szóló európai irányelvnek a görög jogrendbe történő átültetését tartalmazó előterjesztést. A problémás bankokról szóló törvénytervezetnek az a célja, hogy az ilyen bankokkal kapcsolatos felelősséget elsősorban a részvényesek és a hitelezők viseljék és ne az adófizetők.

Nikosz Paraszkevopulosz igazságügyi miniszter a helyi idő szerint hajnali 4 óráig tartó vitában úgy fogalmazott, hogy a parlamentnek el kell fogadnia a hitelezőkkel egyeztetett törvényeket, különben az országot a fizetésképtelenség fenyegeti. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök beszédében elismerte, hogy hibákat követtek el a hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon. “Hibákat követtünk el, de büszkék vagyunk arra, hogy harcoltunk. Ez a harc nem megy veszendőbe” – hangoztatta a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik