diszno(210x140).jpg (Array)
Gazdaság

Átmentek a magyar disznóhúsok az amerikai szűrőn

Az USA elégedett a magyarországi élelmiszer-biztonsági hatósági rendszerrel - büszkélkedett a minisztérium.

Két év után ismét ellenőrzést tartott Magyarországon az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Élelmiszer-biztonsági és –Felügyelő Hatósága (Food Safety and Inspection Service, FSIS). Az FSIS képviselője június 17. és július 3. között a magyarországi állati eredetű élelmiszer-előállítók hatósági felügyeleti rendszerét auditálta. Az audit előzetes megállapításai szerint a magyar hatósági felügyelet biztosítani tudja az egyenértékűséget az USA-beli követelményekkel.

Átvilágították

Hazánk sertéshús exportjának összértéke évről évre emelkedik, 2014-ben már meghaladta a 100 milliárd forintot, mennyiségben pedig a 138 000 tonnát. A meglévő piacok megőrzése kiemelt jelentőségű az ágazat számára.

Az FSIS képviselője az elmúlt hetekben azt vizsgálta, hogy a magyar hatósági felügyeleti rendszer egyenértékű szinten működik-e az USA-belivel a sertéshús és az abból készült termékeknél, valamint, hogy az Egyesült Államokba szánt termékek biztonságosak, nyomonkövethetőek-e, megfelelő-e a jelölésük. Az auditor a hatósági felügyelet több intézményét (Földművelésügyi Minisztérium, NÉBIH, megyei kormányhivatalok illetékes főosztálya), laboratóriumokat, valamint több exportjogosultsággal rendelkező vállalkozást is meglátogatott.

Exportbővítési lehetőséget hozhat

Az audit előzetes megállapításai szerint a magyar hatósági felügyelet biztosítani tudja az egyenértékűséget az USA-beli követelményekkel. Az auditor kiemelte a NÉBIH központi felülvizsgálatainak fontosságát. A látogatások során az FSIS képviselője csupán kisebb, élelmiszerbiztonsági veszélyt nem jelentő megállapításokat tett, amelyek jelentős részét – a hatóság utasítására – már a szemle alatt megszüntettek a vállalkozások, így a NÉBIH továbbra is megtarthatja jogosultságát az exportengedélyek kezelésére.

Az audit az írásos jelentés elkészítésével zárul, azonban a szóbeli értékelés alapján az FSIS várhatóan továbbra is fenntartja a NÉBIH jogát az USA exportjogosultságok kezelésére, ami a friss sertéshúst és sertéshústermékeket előállító és forgalmazó vállalkozások számára további exportbővítési lehetőséget jelenthet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!