baromfi (Array)
Gazdaság

Magyarország ismét szállíthat baromfit Dél-Afrikába és Japánba

Csütörtöktől indíthatjuk újra az állatszállítmányokat. Eddig beszállítási tilalom volt, a madárinfluenza lehetséges veszélye miatt.

Magyarország június 4-étől ismét szállíthat baromfit és baromfihúst Dél-Afrikába és Japánba a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) 83. éves közgyűlésen folytatott tárgyalások eredményeként – közölte a Földművelésügyi Minisztérium kedden az MTI-vel.

Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár több kétoldalú megbeszélést is folytatott az izraeli, a ciprusi, a japán, az ukrán és a lengyel delegáció tagjaival.

A tájékoztatás szerint a Dél-Afrika feloldotta a madárinfluenza kitörés miatt fenntartott baromfi exporttilalmat, Japán ugyanezt június elejére ígérte, valamint a vadhúszállítás feltételeinek megteremtéséről is folytak tárgyalások.

A kazah főállatorvossal aláírt kiegészítő exportbizonyítvány értelmében Magyarország és Kazahsztán tenyésztésre szánt szarvasmarhával kereskedhet. Az izraeliek szintén elégedettek a magyar marhahús minőségével, nyitottak a marhahús exportengedély kérelmére – áll a közleményben.

Az OIE ezeken túl a klasszikus sertéspestistől mentesnek nyilvánította Magyarországot, az elismerést a 2007 és 2009 között vaddisznókat érintő járvány felszámolásáért tett szigorú hatósági intézkedésekkel érdemelte ki az ország – írta a minisztérium.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik