Gazdaság

Nébih: penészes szemeteskukában pácolták a termékeket

Nébih - kuka (Array)
Nébih - kuka (Array)

5700 kilogrammnyi alapanyagot és terméket vont ki a forgalomból egy péteri kistermelőnél az élelmiszerbiztonsági hivatal.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint az üzemet egy takarítatlan garázsban rendezték be, ahol a termelő például penészes szemeteskukában pácolta a termékeket és koszos üstökben olvasztotta az ipari zsírt.

Piacon árulták a termékeket

A Nébih közleménye szerint a forgalomból kivont és megsemmisített alapanyag, félkész- és késztermék mennyiséget egy kistermelő – normál esetben – több mint 2 év alatt tudná előállítani.

A Nébih csütörtöki tájékoztatása szerint a feldolgozó helyiségek, hűtők és füstölők egyáltalán nem voltak alkalmasak kistermelői tevékenység végzésére.

A kistermelő három piacon árusított termékeit: Péteriben, Sülysápon és Diósdon. Mivel a kistermelők számára engedélyezett heti egy sertésvágásból nem tudta kielégíteni a vásárlók igényeit, ezért alapanyagokat, például zsírszalonnát, sertés apróhúst, marhanyelvet és késztermékeket, többek között paraszt májast, füstölt oldalast, füstölt szalonnát is vásárolt. Előbbieket saját termékeibe dolgozta be, míg utóbbiakat átcsomagolta – olvasható a közleményben.

Két-három éve lejárt termékek is voltak

Az előállító helyen talált 52 tétel közül 46 nem volt nyomonkövethető, 6 tételnek pedig lejárt a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési ideje. A szakemberek az ellenőrzés során többek között 2012 márciusában lejárt fokhagyma port és 2013 év elején lejárt kötözött sonkát is találtak. Legnagyobb mennyiségben étkezési zsírt – 2883 kilogramm – kellett megsemmisíteni – közölte a Nébih.

A kistermelő az ellenőrzést megelőző három hétben az alapanyagokról, a gyártásról és az eladásról sem vezette a szükséges dokumentumokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik