Gazdaság

Gáz: Magyarországot közvetlenül még nem érinti az oroszok húzása

gazvezetek(210x140).jpg (Array)
gazvezetek(210x140).jpg (Array)

Elvileg nem okoz nekünk kárt egyelőre, hogy a Gazprom leállította a tervezett Török Áramlathoz csatlakozó oroszországi vezetékrendszer, a Déli Folyosó bővítését.

Közvetlenül, rövid távon nem érinti Magyarországot az, hogy a Gazprom leállította a tervezett Török Áramlathoz csatlakozó oroszországi vezetékrendszer, a Déli Folyosó bővítését – mondta Kaderják Péter, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) vezetője csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában.

Leszögezte: az ország energiaellátása biztonságos. Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban kezdte meg kereskedelmi üzemét az az új szlovák-magyar vezeték, amelyen akár a német, akár a nyugat-európai piacról is lehet Magyarországra gázt szállítani. Ehhez kapcsolódik az Ausztriával is meglévő gázösszeköttetés.

Magyarország ma abban a helyzetben van, hogy nyugat-európai irányból, és orosz-ukrán irányból is képes gázimportigényét kielégíteni – mondta.

Az oroszok kerülnének

Az látszik, hogy Oroszország mindenképpen próbálná elkerülni Ukrajnát az Európába irányuló gáztranzit-szállításainak lebonyolításával. Ezt a célt szolgálja a Déli Áramlat-projekt, a Török Áramlat, és az új elképzelés, az Északi Áramlat kibővítése is egy újabb vezetékkel – tette hozzá. Most úgy tűnik, hogy még annak a vezetéknek az építése is leáll, amelyik a jelenlegi török útvonal kiváltását szolgálta volna.

Kaderják Péter rámutatott: néhány olyan kisebb, hatékonyabb, jól megtalált összeköttetéssel, mint a szlovák-magyar vezeték vagy a horvát-magyar vezeték megvalósítása, sokkal előbbre jutott Magyarország az energiaellátás diverzifikálásában.

Ezek segítettek abban, hogy nagy vezeték nélkül is nyitottabb, diverzifikáltabb lett az ország gázpiaca, miközben nem épült meg a Nabucco és a Déli Áramlat sem. Véleménye szerint az egész régiónak az lenne az érdeke, hogy ezekkel a kisebb, hatékonyabb projektekkel próbálja megoldani az egész gázpiaci problémáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik