Gazdaság

Ukrajna leállította a gázimportot Magyarországon keresztül

gazvezetek(210x140).jpg (Array)
gazvezetek(210x140).jpg (Array)

Szerdától kezdve csak Szlovákia felől hoznak be földgázt magukhoz az ukránok.

Ukrajna leállította a fölgáz importját Magyarországon keresztül – közölte az Ukrtransgaz ukrán gázszállító szerdán. Az ukrán cég sajtófőnöke szerdán azt mondta: “Ukrajna ma reggeltől csak Szlovákia felől importál földgázt”.

Ezt megelőzően az Ukrtransgaz bejelentette, hogy szerdától leállította a gázvásárlást Oroszországtól, miután a keddi bécsi orosz-ukrán-EU tárgyalások eredménytelenül értek véget. A megbeszélés célja az volt, hogy megállapítsák az orosz gázárat a harmadik negyedévre.  

Oroszország azt javasolta, hogy Ukrajna a júliussal kezdődő negyedévben az előző három hónapihoz hasonló árat fizessen a földgázért. Ez Moszkva szerint nagyjából annyi, mint amennyiért több szomszédos ország, köztük Lengyelország vásárolja az orosz földgázt.

Az ukrán Naftohaz állami gázipari cég egy közleményben megerősítette, hogy Ukrajna folytatja az orosz földgáz továbbítását az európai fogyasztóknak. Európa Oroszországból szerzi be gázszükségletének egyharmadát, és annak csaknem 40 százaléka az Ukrajna területén is áthaladó vezetékeken keresztül jut el a célországokba.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik