autogyar(210x140).jpg (Array)
Gazdaság

Hatalmasat fékezett a magyar ipar

Éves szinten még növekedést mértek, de az előző hónaphoz viszonyítva ismét mínuszos a statisztika. Az idén a májusi adat az eddigi legalacsonyabbnak számít.

Az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal haladta meg májusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index 6,2 százalékkal emelkedett – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban 0,2 százalékkal mérséklődött.

A termelés az év első öt hónapjában 6,3 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az autóipar húzta

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a tendenciák nem változtak a korábbi hónapokhoz képest, továbbra is az autóipar a fő húzóerő. Az ipar teljesítménye huszadik hónapja megszakítás nélkül emelkedik éves összehasonlításban. Az idén a májusi adat az eddigi legalacsonyabbnak számít, míg márciusban nyolchavi rekordot döntött a termelés növekedése.

A kiigazítatlan adatok szerint idén januárban 6,2, februárban 6,0, márciusban 11,6, áprilisban pedig 6,3 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest, ezt követi a májusi 1,5 százalékos növekedés. A munkanappal kiigazított adatok januárban 8,6, februárban 6,0, márciusban 9,0, áprilisban 6,3 százalékos emelkedést mutattak, majd májusban 6,2 százalékkal nőtt a termelés.

Az előző hónaphoz viszonyítva áprilisban és májusban is minimálisan csökkent az ipari kibocsátás. Áprilisban 0,1 százalékkal mérséklődött az ipari termelés volumene márciushoz képest, májusban 0,2 százalékkal volt kisebb a kibocsátás az áprilisihoz viszonyítva.

További bővülés

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint továbbra is az ipari termelés dinamikus bővülésére lehet számítani: elsősorban a motorgyártás, gumigyártás, autóipari beszállítók és a vegyipar területén számít növekedésre. Az ipari termelés az év második felében egyes hónapokban újra kétszámjegyű növekedést is mutathat, egyes ágazatokban folytatódhat a kapacitások felfutása, illetve jobb kihasználása, így az év egészében közel 7,5 százalékos iparitermelés-növekedésre számít.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője az MTI-nek elmondta: továbbra is a járműgyártás húzza a magyar ipart, de az élelmiszeripar és az elektronikai eszközök gyártása is elkezdett felfutni. Úgy vélte, hogy az ipari termelés bővülésben éves szinten tartható az év eddigi részében is regisztrált 5-6 százalékos növekedés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!