sor(210x140).jpg (Array)
Gazdaság

A hőségben is lesz bőséggel sör – ígérik a gyártók

A júliusi hőségriadó egyben sörriadót is hozott. A sörgyárak ilyenkor csúcsra járatva termelnek.

Az utóbbi két nyáron szinte együtt mozgott a hőmérő higanyszála és a hazai sörfogyasztás. A Magyar Sörgyártók Szövetsége adatai szerint a 2013-as forró nyáron negyedéves szinten mintegy 7 százalékkal volt több a sörfogyasztás, mint a hűvösebb 2014-es nyári szezonban. Az eltérés 25 millió fél literes sör is lehet egy negyedév alatt. Az idei hőség akár ennél jelentősebben is megdobhatja a sör iránti keresletet.

Ha emelkedik a hőmérséklet, nő a sörfogyasztás

Az elmúlt két év adatai azt mutatják, hogy igen. 2014 nyarán a napi maximumhőmérséklet 2-6 Celsius fokkal volt alacsonyabb, mint az azt megelőző évben. Arányosan a negyedéves sörfogyasztás is hasonló mértékben, mintegy 7 százalékkal volt alacsonyabb.

Az is látható a Magyar Sörgyártók Szövetsége adataiból, hogy 2014-ben a június volt erős, amikor legalább egy hétig volt kánikulai meleg. A tavalyi második negyedévben 8 százalékkal több sör fogyott, mint az az előtti év hasonló időszakában.

Hőségriadó=sörriadó

Negyedéves szinten az eltérés 125 ezer hl is lehet, ami 25 millió fél literes sörnek felel meg. “Az idei nyár eddig inkább a 2013-as minta szerint alakul. A júliusi hőségriadó egyben sörriadót is hozott. A sörgyárak ilyenkor csúcsra járatva termelnek. Bízunk benne, hogy mindenkihez eljut a hűsítő, minőségi hazai sör a kánikulában,” – mondta dr. Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

Jófejség

A nyári hőségben különösen fontos a megfelelő hidratáció. Ebben a sör is fontos szerepet tölthet be, ugyanakkor alkoholtartalma miatt a Magyar Sörgyártók Szövetsége javasolja a mértékletes fogyasztást. Az idén eseménysorozatot indítottak a sörkultúra elmélyítésére, amely Sör mi több címmel a sör és kedvenc ételeink párosítását mutatja be. “A Sör mi több a modern magyar gasztronómia és a reneszánszát élő sör találkozásáról szól. Azt várjuk tőle, hogy bővül a kulturált, minőségi sörfogyasztás,” – mondta Schillinger Attila.

A Szövetség “Jófej” alkoholkalkulátor mobil applikációja, amely iOS és Android platformon is elérhető, arra szolgál, hogy ellenőrizni tudjuk mikorra bontja le szervezetünk az elfogyasztott alkoholt. Ennek tudatában felelősen tudunk sört fogyasztani a nyári melegben is.

Ajánlott videó